eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Závecz Research

Závecz Research: akár meg is ismétlődhet az EP-választások eredménye

A kutatóintézet szerint a májusi sikerek fellelkesítették a DK és a Momentum szavazóit, de mindez mit sem ér, a Fidesz támogatottsága teljesen stabil.

Június első két hetében 1000 fő megkérdezésével készített pártpreferencia-kutatást a Závecz Research.

A felmérés legfontosabb tanulságai közül kiemelkedik, hogy Magyarországon minden harmadik nagykorú stabil fideszes (34 százalék), azonban nem csupán "kisiklás" volt a Demokratikus Koalíció "ezüstérme" az európai parlamenti választáson, támogatottsága 11 százalékos.

Tolongás a harmadik helyen van a Momentum, az MSZP és a Jobbik között (6-6 százalék).

Az LMP és a Mi Hazánk mögött 2-2 százaléknyi szavazó áll, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százaléknyi voksolóval számolhatna most vasárnap.

Megismétlődne az EP-választás eredménye

A pártnélküliek aránya 30 százalék; ha őket levesszük, a biztos pártválasztói körben megismétlődne az EP-választások eredménye, a Fidesz 53 százalékon, a Demokratikus Koalíció 17, a Momentum 9 százalékon áll, 7-7 százalékon stagnál a Jobbik és az MSZP, nem jutna parlamentbe a 3-3 százalékos Mi Hazánk és LMP, a 2 százalékos Kétfarkú Kutyapárt és az 1 százalékos Párbeszéd.

Az aktivitást mérve a Závecz Research arra jutott, a Momentumnak és a DK-nak lendületet adhatott az EP-választás, szavazóik háromnegyede bármikor elmenne voksolni, míg az MSZP-nél és a Jobbiknál már korántsem ekkora a lelkesedés, alig több mint 50 százalékos. A fideszesek is jól állnak a "lelkesedési versenyben" (71 százalék).

Momentumosok, DK-sok

Az előretörő Momentumnak már a tábora is belőhető: a fiatalok, a nagyvárosiak és az iskolázottak azok, akiket megcélozhatnak, Budapesten 17,3 százalékot ért el a párt, a megyei jogú városokban összességében 10,7 százalékot, a kistelepüléseken feleennyit sem.

A DK-nál inkább az idősebbek lelhetnek otthonra, bár a 40 év alattiak körében is körülbelül 9 százaléknyian támogatják Gyurcsány Ferenc pártját, és főleg őket is az iskolázottak, illetve a fővárosiak. Budapesten a DK támogatottsága majdnem 20 százalékos.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×