INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

dinnye

nyár

dinnyeszezon

fruitveb

Csúszik a dinnyeszezon

Csúszik a dinnyeszezon

Infostart

Július első napjaiban már kapható lesz a magyar dinnye. A szakemberek jó esztendőre számítanak, noha az időjárás nem volt kegyes – írja a Magyar Nemzet.

Június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelent. Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt – mondta a lapnak Ledó Ferenc. A FruitVeB elnöke szerint ugyanakkor a kánikula felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését segíti a forró és száraz időjárás.

A szervezet vezetője szerint eddig

biztatók az idei dinnyeszezonra vonatkozó kilátások, ám több problémával is meg kell küzdeniük a termelőknek.

A csapadékos május miatt az ültetvények gyomosak, a gyomlálást pedig kézzel kell elvégezni. Szintén fontos feladat a növényvédelmi munkák elvégzése, mivel a gombásodás a dinnyét is érinti – sorolta.

Régóta arra ösztönzik a termelőket, hogy az ültetés időszakát húzzák szét, ne egyszerre ültessék a növényt. Ez a piaci viszonyok miatt előnyös: július 15-ig jellemzően a spanyol és a görög dinnyék uralják a piacot, de július közepétől a mediterrán országokban leterem a dinnye, ezért azt követően már a magyar termés jelenik meg az exportpiacokon is, így a belső kereslet kielégítése mellett már a kivitelt is szem előtt kell tartani. Ha a termőterületek jelentős részén idejekorán érik meg a dinnye, az már problémát jelenthet az értékesítésnél. Ledó Ferenc szerint

nem várható az idén túlkínálati időszak.

A görögdinnye termőterülete némileg csökkent: míg tavaly 4300 hektár körül alakult, addig az idén négyezer hektáron termesztik a szezonális növényt. A termőterület Békés megyében csökkent, elsősorban a munkaerőhiány miatt, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében némileg nőtt. Átlagosan évi 180–230 ezer tonnát takarítanak be a termelők, idén ¬várhatóan 200 ezer tonna körül alakulhat a termés.

Nyitókép: Pxhere
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018