eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pxhere

Csúszik a dinnyeszezon

Július első napjaiban már kapható lesz a magyar dinnye. A szakemberek jó esztendőre számítanak, noha az időjárás nem volt kegyes – írja a Magyar Nemzet.

Június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelent. Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt – mondta a lapnak Ledó Ferenc. A FruitVeB elnöke szerint ugyanakkor a kánikula felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését segíti a forró és száraz időjárás.

A szervezet vezetője szerint eddig

biztatók az idei dinnyeszezonra vonatkozó kilátások, ám több problémával is meg kell küzdeniük a termelőknek.

A csapadékos május miatt az ültetvények gyomosak, a gyomlálást pedig kézzel kell elvégezni. Szintén fontos feladat a növényvédelmi munkák elvégzése, mivel a gombásodás a dinnyét is érinti – sorolta.

Régóta arra ösztönzik a termelőket, hogy az ültetés időszakát húzzák szét, ne egyszerre ültessék a növényt. Ez a piaci viszonyok miatt előnyös: július 15-ig jellemzően a spanyol és a görög dinnyék uralják a piacot, de július közepétől a mediterrán országokban leterem a dinnye, ezért azt követően már a magyar termés jelenik meg az exportpiacokon is, így a belső kereslet kielégítése mellett már a kivitelt is szem előtt kell tartani. Ha a termőterületek jelentős részén idejekorán érik meg a dinnye, az már problémát jelenthet az értékesítésnél. Ledó Ferenc szerint

nem várható az idén túlkínálati időszak.

A görögdinnye termőterülete némileg csökkent: míg tavaly 4300 hektár körül alakult, addig az idén négyezer hektáron termesztik a szezonális növényt. A termőterület Békés megyében csökkent, elsősorban a munkaerőhiány miatt, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében némileg nőtt. Átlagosan évi 180–230 ezer tonnát takarítanak be a termelők, idén ¬várhatóan 200 ezer tonna körül alakulhat a termés.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×