eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Orbán Viktor a Hableányról: "súlyos, szíven ütő baleset volt"

A tragédia az egész országot megrázta - vélekedett a miniszterelnök, aki fel fogja keresni a dél-koreai felet az emlékállítás ügyében.

Orbán Viktor a május 29-i dunai hajóbalesetről is beszélt a péntek reggeli rádióinterjúban.

"Drámai és megrázó eseményről van szó, az elveszített életeket nem lehet visszaadni. Súlyos, szíven ütő baleset volt, ami az egész országot megrázta" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint napokig mindenki "erre figyelt, ezzel foglalkozott".

Sokat gondolkodott azon, miért is rázta ez meg ennyire az országot. mert bár emberéletek elvesztése önmagában megrázó dolog, de lát egy "sajátos magyar" szempontot is.

"Akik meghaltak, azok a vendégeink voltak. Az áldozatok a mi országunkat választották, ide jöttek, itt akarták kipihenni magukat, élményeket gyűjteni, jól érezni magukat, akár a családjukat is elhozták megmutatni Magyarországot, és

mi most vendégszerető, -fogadó népként állunk, és most gyász van."

Mint felidézte, ennek ellenére nem vonták félárbocra a nemzeti lobogót, nem mutattak drámai gesztusokat, de az országot mélyen megérintette az esemény.

Ígérete szerint amint a gyász napjai véget érnek, felveszik a kapcsolatot a dél-koreai féllel, hogy tárgyaljanak arról, milyen emléket szeretnének állítani az eseménynek,

legyen az akár emlékmű, esemény vagy bármi más.

A mentésről és a Hableány Dunából történt kiemeléséről szólva elmondta, 498 ember vett részt benne, helytállásukra mindenki büszke lehet.

Ismert, a Hableány két héttel ezelőtti balesetében 7 túlélő mellett 28-an halhattak meg, köztük a hajó két fős magyar személyzete és dél-koreai turisták, akik közül hármat egyelőre eltűntként tartanak nyilván. A hajóroncsot már kiemelték a Margit hídnál, először Csepelre szállították, majd őrzés és további vizsgálatok lefolytatása céljából Újpesten parkol majd. A Hableánnyal ütköző Viking Sigyn mozgó szállodahajó kapitányát elfogták, kihallgatták, most szabadlábon védekezhet (15 milliós óvadék ellenében), de nyomkövetőt kell viselnie és rendszeresen jelentkeznie a nyomozást végző szerveknél.

További hírek a hajóbaleset ügyében ITT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×