eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: bonyolult játszma áll előttünk

Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnánk magunkat Európa változásainak - fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken azzal összefüggésben, hogy ha az Európai Néppárt elrugaszkodik értékeitől, benne kell-e maradnia a Fidesznek.

A visegrádi országok (V4) miniszterelnökei csütörtökön Budapesten találkoztak, hogy egyeztessék az Európai Bizottság felállítása előtti közös feladatokat. Orbán Viktor erről a Kossuth rádióban adott péntek reggeli interjújában azt mondta, nem gondolja, hogy méltányolják majd a véleményüket, ennél sokkal többet viszont igen:

érvényesíteni fogják akaratukat: "az erő számít"

- fogalmazott. Példaként említette, hogy a V4-ek és Franciaország kereskedelmi volumene már felér a francia-némettel.

"Itt van a puttonyunkban egy kisebbrendűségi érzés, amit az elmúlt évek gazdasági teljesítménye a legkevésbé sem indokol" - tette egyértelművé véleményét, "azt mondjuk, hogy emberek, a gazdasági növekedés motorja Közép-Európa, egyenrangú félként fogunk tárgyalni a németekkel vagy a franciákkal, ennek személyi ügyekben is érvényt fogunk szerezni" - utalt arra, hogy lesz V4-es európai bizottsági elnökjelölt, de nem nevezett meg konkrét embert, mondván, rontaná az esélyeit vele,

"bonyolult játszma áll előttünk".

Hogy miképp zajlik majd a tárgyalás V4-részről, arról azért elmondta, "pozitív és negatív listákkal" a kézben mennek. Például semmiképen sem támogatnak majd olyan jelöltet, amely részt vett egy-egy ország "megtámadásában".

A folyamat lezárulását egy-két héttel későbbre tette.

Európa jövőjének meghatározásáról szólva kijelentette, hogy azt Európa állam- és kormányfőinek kell eldönteni "a buborékban ülő brüsszeli bürokraták" helyett;

"a választott vezetők véleményét tiszteletben kell tartani" - fogalmazott.

Orbán Viktor a kritériumokról szólva több dolgot is megjelölt az EU-s intézmények vezetői tisztségviselőire.

  • ellene vannak a migrációnak és "Soros György maffiaszerű hálózatának",
  • megadják a tiszteletet a nemzetállamoknak, sértegetésről szó sem lehet ("az ilyen viselkedés emberek állásába fog kerülni"),
  • a keresztény kultúrát és életmódot meg kell védeni,
  • a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét tiszteletben kell tartani

Tudja, nem mindenki osztozik ezekben az értékekben, "elég régóta nyomja az ipart", hogy tudja, hogy kell kezelni ezt a helyzetet - mondta el.

A Fidesz néppárti tagságáról szólva elmondta, "nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnánk magunkat Európa változásainak. Ha az Európai Néppárt megtartja nemzeti, keresztény értékeit, akkor helye van benne a Fidesznek, ha bevándorláspártivá válik, nem".

Az Európai Néppárt Fideszt vizsgáló "három bölcsének" ezt üzeni: "van néhány tanácsom, hogy mit vizsgáljanak Magyarország helyett, de most ezt nem mondanám el".

Szerinte kialakult a magyar emberekben egy olyan érzés, hogy a dolgok alapvetően jó irányba mennek, "elkaptuk a fonalat", ám ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne a buta szabályokat kijavítani. "Vannak jó munkahelyek" - mutatott rá.

Fenyegető veszélynek látja, hogy a jóval gazdagabb nyugat-európai gazdaságok növekedési üteme lassul, erre a magyar válasz a gazdaságvédelmi akcióterv adócsökkentéssel, gazdaságélénkítő intézkedésekkel, a családok megerősítésével.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×