INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

orbán viktor

rádió

interjú

európai bizottság

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.

Orbán Viktor: bonyolult játszma áll előttünk

Infostart

Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnánk magunkat Európa változásainak - fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken azzal összefüggésben, hogy ha az Európai Néppárt elrugaszkodik értékeitől, benne kell-e maradnia a Fidesznek.

A visegrádi országok (V4) miniszterelnökei csütörtökön Budapesten találkoztak, hogy egyeztessék az Európai Bizottság felállítása előtti közös feladatokat. Orbán Viktor erről a Kossuth rádióban adott péntek reggeli interjújában azt mondta, nem gondolja, hogy méltányolják majd a véleményüket, ennél sokkal többet viszont igen:

érvényesíteni fogják akaratukat: "az erő számít"

- fogalmazott. Példaként említette, hogy a V4-ek és Franciaország kereskedelmi volumene már felér a francia-némettel.

"Itt van a puttonyunkban egy kisebbrendűségi érzés, amit az elmúlt évek gazdasági teljesítménye a legkevésbé sem indokol" - tette egyértelművé véleményét, "azt mondjuk, hogy emberek, a gazdasági növekedés motorja Közép-Európa, egyenrangú félként fogunk tárgyalni a németekkel vagy a franciákkal, ennek személyi ügyekben is érvényt fogunk szerezni" - utalt arra, hogy lesz V4-es európai bizottsági elnökjelölt, de nem nevezett meg konkrét embert, mondván, rontaná az esélyeit vele,

"bonyolult játszma áll előttünk".

Hogy miképp zajlik majd a tárgyalás V4-részről, arról azért elmondta, "pozitív és negatív listákkal" a kézben mennek. Például semmiképen sem támogatnak majd olyan jelöltet, amely részt vett egy-egy ország "megtámadásában".

A folyamat lezárulását egy-két héttel későbbre tette.

Európa jövőjének meghatározásáról szólva kijelentette, hogy azt Európa állam- és kormányfőinek kell eldönteni "a buborékban ülő brüsszeli bürokraták" helyett;

"a választott vezetők véleményét tiszteletben kell tartani" - fogalmazott.

Orbán Viktor a kritériumokról szólva több dolgot is megjelölt az EU-s intézmények vezetői tisztségviselőire.

  • ellene vannak a migrációnak és "Soros György maffiaszerű hálózatának",
  • megadják a tiszteletet a nemzetállamoknak, sértegetésről szó sem lehet ("az ilyen viselkedés emberek állásába fog kerülni"),
  • a keresztény kultúrát és életmódot meg kell védeni,
  • a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét tiszteletben kell tartani

Tudja, nem mindenki osztozik ezekben az értékekben, "elég régóta nyomja az ipart", hogy tudja, hogy kell kezelni ezt a helyzetet - mondta el.

A Fidesz néppárti tagságáról szólva elmondta, "nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnánk magunkat Európa változásainak. Ha az Európai Néppárt megtartja nemzeti, keresztény értékeit, akkor helye van benne a Fidesznek, ha bevándorláspártivá válik, nem".

Az Európai Néppárt Fideszt vizsgáló "három bölcsének" ezt üzeni: "van néhány tanácsom, hogy mit vizsgáljanak Magyarország helyett, de most ezt nem mondanám el".

Szerinte kialakult a magyar emberekben egy olyan érzés, hogy a dolgok alapvetően jó irányba mennek, "elkaptuk a fonalat", ám ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne a buta szabályokat kijavítani. "Vannak jó munkahelyek" - mutatott rá.

Fenyegető veszélynek látja, hogy a jóval gazdagabb nyugat-európai gazdaságok növekedési üteme lassul, erre a magyar válasz a gazdaságvédelmi akcióterv adócsökkentéssel, gazdaságélénkítő intézkedésekkel, a családok megerősítésével.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018