INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

hajóbaleset

búvár

merülés

szathmári zsolt

hableány

kiemelés

A mentést végző búvárok pihennek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.

Hajóbaleset: a holttestek után a kapaszkodókat keresik a búvárok

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

A Hableány áldozatainak és roncsának kiemelése búvárszakmai szempontból is csúcsteljesítmény volt. A siker azonban nem azt jelenti, hogy búvároknak már nincs dolguk: most következik a tanulságok levonása, és az átélt élmények feldolgozása. Erről a dunai akció merülésvezetője beszélt az InfoRádióban.

A búvárok tisztában voltak azzal, hogy olyan körülmények között kell merülniük, amilyenek között nem szabadna, viszont

nem számítottak arra, hogy milyen érzéseket vált ki belőlük ez a munka, és hogyan tudják feldogozni az átélteket

- mondta az InfoRádiónak Szathmári Zsolt búvároktató, a Havária Katasztrófavédelmi Egyesület elnöke, aki a helyszínen merülésvezetőként irányította a hajóroncsot átvizsgáló búvárokat.

"Többen beszéltünk arról, hogy mi a mentés legnagyobb tanulsága, hogy egy ilyen szomorú dolgot hogyan lehet lezárni pozitívan. Ezen a tragédián mi már nem tudunk változtatni, de találtunk apró, pozitív dolgokat, amelyekbe bele tudunk kapaszkodni: ez mindenféleképpen a közös munka volt" - mondta a merülésvezető, és hozzátette: azért kell egymásból erőt meríteni, mert ebben a munkában ritka, hogy élő emberen tudjanak segíteni.

"A negatív érzések a későbbiekben motiválnak is minket, hiszen mindenki erősen érzelmileg vezérelt személyiség. Ezek az érzések vezérlik azt is, hogy a búvárok újra vissza tudjanak menni a vízbe, és

akármennyire durvának és félelmetesnek tűnik, meg tudjuk oldani ezt a problémát.

És a fiúk visszamennek a vízbe, és újrakezdik ezt a munkát" - mondta a búvárok vezetője.

A Hableány-katasztrófa szerinte búvárszakmai szempontból is tanulságos volt.

"Tudtuk, hogy késélen táncolunk. Minden elismerésem a TEK vezetéséé, mert ő tanította meg ezt a csapatot, hogyan táncoljon a késélen, és eljusson idáig" - fogalmazott Szathmári Zsolt. Szerinte a másik tanulság, hogy mindenki egy kicsit másképp oldotta volna meg ezt a dolgot, és hogyan tudtak végül mégis közös nevezőre jutni.

"Hogy a kis egók hogy törtek le, hogy a közös eredmény létrejöjjön. Hogyan tanultunk egymástól, hogy vannak más megoldások, amelyek jók lehetnek és működhetnek. Hogy mennyire össze lehet fogni egy ilyen munkánál" - sorolta a tanulságokat Szathmári Zsolt.

Az akció a búvárok számára a legelején volt a legnehezebb, akkor ugyanis még abban sem voltak mindannyian biztosak, hogy érdemes lemerülniük.

Voltak belső viták és kritikák, de az összefogás győzött, ezért mindenki a magáénak érezte a feladatot

- idézte fel a merülésvezető, aki szerint harmincéves pályafutása alatt sehol sem látott olyan koordinációt, amit a Hableány-katasztrófa ügyében tucatnyi magyar szervezet sikerre vitt.

A Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A tragédiát heten élték túl, négy ember még nem került elő. A sétahajót 13 napi megfeszített munka után kedden tudták kiemelni a Dunából.

Ide kattintva elérhető az összes cikk a témában.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Hajóbaleset - Szathmári Zsolt merülésvezető
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018