INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

hableány

tarlós istván

bolla tibor

bkv

hajó

duna

Turistahajók a Dunán, az Erzsébet híd előtt 2019. június 8-án.

A BKV-hajókkal sincs minden rendben

Infostart

Lezajlott a BKV hajóinak biztonságtechnikai felülvizsgálata, amely alapján a tizenegy személyszállító hajó többsége forgalomba állhat, ha lezáródik a Hableány balesetének ügye.

Bár a Hableány nem tartozik a BKV tulajdonába, biztonsági okból úgy gondolták, érdemes a BKV személyszállító hajóit is átvizsgálni, nyilatkozta Bolla Tibor vezérigazgató az Indexnek.

A rendkívüli ellenőrzésen a felszerelést rendben találták,

a feltárt kisebb biztonságtechnikai problémákat nyolc hajón kijavították, két hajó azonban nem állhat addig forgalomba, amíg főleg a motor füstölésével kapcsolatos gondokat nem orvosolják.

Egy hajó pedig eleve a javítódokkban volt – derült ki.

A BKV nem saját maga működteti a hajókat, a tizenegy hajót három különböző társaságnak adták ki üzemeltetésre, a működtetés mellett a karbantartás is ezeknek a cégeknek a felelőssége.

A tömegközelekdési társaság tizenegy személyhajójából nyáron egyszerre nyolc darab üzemel menetrendszerűen a Duna fővárosi szakaszán, télen pedig öt hajó jár. A baleset után a BKV leállíttatta a menetrendszerű forgalmat, a hajók nem futnak ki, amíg a Hableány balesetének kivizsgálása be nem fejeződik.

A BKV-flotta öreg, elavult, 40-50 éves hajókból áll. Bolla Tibor kérdésre válaszolva közölte, a BKK-nak volt olyan fejlesztési elképzelése a flotta fejlesztésére, amit támogatni tudna.

Mint ismert, a Hableány balesete után rendelte el a BKV-vezérigazgató a közlekedési társaság kishajóinak műszaki felülvizsgálatát – elsősorban azokét, amiket a BKV bérbe szokott adni magánvállalkozóknak. Tarlós István akkor úgy nyilatkozott, azt is meg kell vizsgálni, jó helyen vannak-e a szállodahajók a belvárosban. Erről Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyeztet.

A főpolgármester megérti az üzleti szempontokat, hogy kedvező a frekventált helyeken horgonyozni, de a forgalom miatt és hajózási biztonsági szempontokból sem biztos, hogy ez jó gyakorlat.

A Hableány katasztrófával kapcsolatos összes hírünket itt olvashatják.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018