eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Újabb adó- és bürokráciacsökkentéssel jár majd a rövidesen elkészülő gazdaságvédelmi akcióterv - a nap hírei

A Rác fürdő és a mellette felépült szálloda megvásárlására biztosít csaknem 7 és félmilliárd forintot a Fővárosi Közgyűlés. Bécsben több ezren vettek részt Niki Lauda búcsúztatásán.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint hosszú távon is az uniós átlagot legalább 2 százalékkal meghaladó növekedést ösztönöz a kormány hamarosan elkészülő gazdaságvédelmi akcióterve. Szijjártó Péter a Nemzeti Befektetési Ügynökség budapesti járműipari konferenciáján hangsúlyozta: az intézkedés újabb adó- és bürokráciacsökkentéssel, az eljárási folyamatok egyszerűsítésével, a szakképzés korszerűsítésével, a duális képzés bővítésével támogatná a gazdaság szereplőit. Az autóipart a beszállítóknak szánt pénzügyi keret bővítése is segítené. A tárcavezető közölte: a magyar kormány nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva korlátozza.

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Magyarországon, mint idén február és április között - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a 2010-es mintegy 12 százalékról 3,5 százalékra csökkent a mutató, amellyel Magyarország a 28 uniós tagország között a negyedik helyen áll. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 492 ezer volt, 47 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben a periódusban csökkent az állástalanok aránya. A munkanélküliek átlagos létszáma 162 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

A Rác fürdő és a mellette felépült szálloda megvásárlására biztosít csaknem 7 és félmilliárd forintot a Fővárosi Közgyűlés. A nagy többséggel megszavazott előterjesztés szerint az önkormányzat a tulajdonszerzés után haladéktalanul meghozza a fürdő megnyitásához szükséges intézkedéseket. Emellett a közgyűlés az Euro 5-ös dízelüzemű autókra is kiterjesztette a szmogriadó idején használható gépjárművek körét. A budapesti képviselők elfogadták a 2030-ig szóló fővárosi közlekedésfejlesztési stratégiát, a Budapesti Mobilitási Tervet. A tervek szerint 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér több mint 4 milliárd forint fővárosi és kormányzati forrásból.

A kormánybiztos utasítására visszavonja a 800 millió forinttal meghirdetett tendert a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság. Lázár János közölte: a cég menedzsmentje a turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban felhatalmazás nélkül hozott döntéseket. Hozzátette: a történteknek személyi következményei lesznek. A cégvezetés által kiírt tenderben a műemlék épületek felmérésén túl a többi közt szerepelt egy 90 szobás, négycsillagos szálloda, sportlétesítmények, wellness és fitnesz lehetőségekkel rendelkező kétszintes konferencia és rendezvényterem.

A megváltozott piaci folyamatokhoz és fogyasztói szokásokhoz való alkalmazkodást nevezte a Mol 2030-ig szóló stratégiája fontos elemének a Mol-Csoport igazgatóságának tagja. Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az emberek többet fognak fizetni azért, hogy szolgáltatást kapjanak, és kevesebbet azért, hogy birtokoljanak. A Mol csoportszintű innovációs igazgatója szerint nem az elektromos-, hanem a hibrid autók gyártása hoz áttörést az autóiparban.

A Jobbik EP-listavezetője, Gyöngyösi Márton lesz a párt európai parlamenti képviselője. A párt sajtóosztálya közölte, hogy az elnökség nem változtatott az országos választmány által elfogadott lista sorrendjén, így az elnökhelyettes, jelenlegi frakcióvezető kapja a megszerzett egyetlen mandátumot. A Jobbik a vasárnapi választáson 6,3 százalékos eredményt ért el, így az öt évvel ezelőtti hárommal szemben egyetlen mandátumot szerzett.

Főként a fővárosban és Pest megyében, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott károkat a délutáni vihar. Senki nem sérült meg, többnyire fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint összesen 180 alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, a hívások többsége Pest középső és északkeleti részéből érkezett.

Magyarázatot kért Olaszországtól az államháztartási helyzet romlása miatt az Európai Bizottság. A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a levelet az uniós biztosok heti ülése után küldték el a római kormánynak. Ezzel a döntéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy Brüsszel a jövő héten túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhessen Olaszország ellen. Hasonló okok miatt hasonló tartalmú levelet kapott Franciaország, Belgium és Ciprus is. A négy ország kormányának péntekig kell válaszolnia.

Nagy-Britanniában bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt külügyminiszternek az uniós tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért. A politikus ellen közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaélés címén kezdeményezett eljárást egy magánvádló. Az eljárás központi elemét képezi az a sokat bírált és hivatalosan is cáfolt állítás, hogy Nagy-Britanniának az uniós tagság hetente átszámítva 130 milliárd forintjába kerül.

Bécsben több ezren, köztük hírességek vettek részt Niki Lauda búcsúztatásán. A háromszoros Formula-1-es világbajnok május 20-án 70 évesen hunyt el. A Stephansdomban rendezett szertartáson beszédet mondott az osztrák származású színész Arnold Schwarzenegger, Gerhard Berger, korábbi Formula 1-es pilóta, Sebastian Kurz volt kancellár, valamint Alexander Van der Bellen szövetségi elnök.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×