eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. A tuba egy légörvény, amely leginkább zivatarfelhőből keletkezik, földetérése esetén pedig tornádónak nevezik.
Nyitókép: Tuba, azaz felhőtölcsér Debrecen felett 2019. május 29-én. A tuba egy légörvény, amely leginkább zivatarfelhőből keletkezik, földet érése esetén pedig tornádónak nevezik. MTI/Czeglédi Zsolt

Kemény dolgokat művelt a szerdai vihar Magyarországon

Főként fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szerdai vihar idején - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Dóka Imre azt mondta: szerdán kora estig országszerte csaknem 180 riasztásuk volt a tűzoltóknak a vihar következtében.

Dóka Imre elmondta, a szerdai vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb mértékben Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot.

A tűzoltók jelenleg is sok helyen dolgoznak a károk felszámolásán - tette hozzá.

Dóka Imre, az OKF helyettes szóvivője az ország többi területéről is beszámolt károkról. Jellemzően kidőlt fák, elárasztott pincék, elakadt járművek miatt riasztották a tűzoltókat.

A katasztrófavédelem közlése szerint: ahogy a vihar átvonul az országon, szinte mindenütt károkat okoz.

A Pest megyei Tápiószelén villám csapott egy lakóházba, Szigethalom és Szigetszentmiklós több utcájában víz árasztotta el a pincéket.

Békés megyében, Gyulán két helyre is riasztották a város tűzoltóit. Az Újkígyós felé vezető úton kidőlt fát távolítottak el a tűzoltók, a Nagyváradi úton leszakadt villanyvezeték miatt kérték a segítségüket.

Csongrád megyében fakidőlés és vízeltávolítás céljából riasztották a tűzoltókat. Röszkén lakóépületet veszélyeztetett a hirtelen lezúduló eső, Szegeden több helyen is fák dőltek ki.

Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megyéből is több bejelentés érkezett viharkárok miatt.

A megyék hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az ország több területén vannak érvényben figyelmeztetések a zivatar, felhőszakadás és a sok eső miatt.

A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is érvényben van figyelmeztetés.

Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a 24 óra alatt várható sok csapadék miatt is figyelmeztetnek.

Azt írták:

estig leginkább a Dunától keletre lehet számítani zivatarok előfordulására, amelyeket viharos szél, jégeső, és főként a délkeleti országrészben felhőszakadás kísérhet.

Éjjel a délkeleti régióban még döröghet az ég, de ezek már lecsengő zivatarok lesznek, és az este előrehaladtával egyre inkább esőbe fordul át a csapadék. Áztató jellegű esőre kell számítani éjszaka, a csapadékzóna északnyugat felé mozdul el, és leginkább az ország északi területein okozhat nagy mennyiségű csapadékot.

Csütörtökön zivatarok kialakulására leginkább délkeleten és a Tiszántúlon lesz esély, a zivatarokat viharos szél és helyenként nagy mennyiségű csapadék kísérheti.

Tornádó ért földet Debrecen mellett

Tucatnyi tuba alakult ki a szerdai délután folyamán, az ország keleti felén szinte nem volt olyan tájegység, ahol ne nyúlt volna le a zivatarokból felhőtölcsér - írja az Időkép.

Debrecen mellett az egyik felhőtölcsér földet is ért,

azaz idén először tornádóvá fejlődött.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×