eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Borsószem nagyságú jégdarabok egy kukoricaföldön Kecskemét határában 2013. május 31-én, miután jégeső vonult át a térségen.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Vadkárok: nem a nyúl pusztítja a zsenge gabonát

Apróvadból, például nyúlból kevés van az országban, a most kihajtó kukoricát, napraforgót a nagyvad pusztítja. A vadásztársaságok vadkárelhárítási kötelezettségéről Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervének titkára beszélt az InfoRádióban.

Elsődlegesen a nagyvadak mezőgazdasági kártétele a legnagyobb Somogy megyében. Mint Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervének titkára az InfoRádióban elmondta, a kukorica vetésterületeit vaddisznók túrták fel megyeszerte.

Ismert, a vadásztársaságok számára kilövési engedélyeket épp a nagyvadakra adnak ki, mert kicsikből, például nyúlból nincs túl sok. Az elmúlt évtizedekben ugyanis ahogy nőtt a nagyvadak létszáma, úgy csökkent a kicsiké. Ilyenkor a védekezés abban merül ki, hogy egyeztetik a vetéstervet a vadásztársaságokkal, majd

"a gazdák elvetik a kukoricát, és jelzik ezt a vadászok felé. Ekkor a vadgazda a vetett területekre koncentrál, s közösen végzik az őrzést vagy a vadkárelhárító vadászatot.

Ahol egy picit még durvább a helyzet, ott ideiglenesen villanypásztorral is védik a területet" - fejtette ki Kemenszky Péter.

Hogy miként sikerült vadászt "szerezni" erre az éjszakánként, napi szinten végzendő tevékenységre, arról elmondta:

amikor egy vadásztársaság jogot szerez egy területen, egyben kötelezettséget vállal arra, hogy a vadgazdálkodás feladatait ellátja.

Amennyiben ezt nem tudja ellátni, akkor a hivatásos vadászait "át kell állítania" erre a feladatra.

A vadkárelhárító őrzés nem jelent feltétlenül vadászatot. A fegyverrel nem rendelkező őrök jelenlétükkel zavarják az állatokat, ha ugyanis ott vannak, a vad nem jelenik meg a területen.

"Az őr rak a terület sarkán egy tüzet, kivisz egy kutyát, hóna alá vesz esetleg egy rádiót, időnként körbejár, zajt okoz, szaganyagot hagy kint, papírzsebkendőt dob el, lámpázik.

Maga az őrzés ezt jelenti" - írta le Kemenszky Péter, aki szerint ez nem egy "szép" feladat ahhoz képest, amilyen élményt egy őszi szarvasbőgés okozhat, de kötelesség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×