INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

hős utca

kerítés

bíróság

kőbánya

Gyerekek és szüleik indulnak a Levelek Télapónak elnevezésű önkéntes kezdeményezés szervezésében megtartott karácsonyi ünnepségre Budapesten, a VIII. kerületi Hős utcában 2017. december 22-én. A Levelek Télapónak kezdeményezés évek óta adománygyűjtést rendez karácsony előtt, hogy szociálisan rászoruló gyerekeknek vásároljanak ajándékokat. Idén a budapesti Hős utcában élő gyerekek írhattak a Télapónak, és egyenként ötezer forint értékben kérhettek karácsonyi ajándékot. A Hős utca lakói betlehemes játékkal készültek az adományozóknak, amelyet karácsonyi ünnepségen adtak elő.

Fordulat a Hős utcában

Infostart

Hatályon kívül helyezték a korábbi közgyűlési határozatot, a telep felszámolásának határideje jövő év végére csúszhat.

Nem építhet kerítést a felszámolásra ítélt Hős utcai lakótelep köré a kőbányai önkormányzat, mert a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az erről szóló, tavaly októberben, önkormányzati többséggel elfogadott közgyűlési határozatot - írta a Népszava.

A bíróság szerint az októberi közgyűlésen olyan határozatot fogadtak el, amelynek

lényeges pontjairól az önkormányzat korábban nem tájékoztatta megfelelően a lakókat,

és a közgyűlési meghívóban sem szerepelt elég információ. A bíróság kifogásolta azt is, az érdekek ütközését okozhatja, hogy a társasház közös képviselője egyben az önkormányzat vagyonkezelője is. Azt nem tudni, hogy az önkormányzat fellebbez-e a döntés ellen.

A telepet az önkormányzat év végéig le akarja bontani, és sportközpontot építene a helyén. A bontásig viszont még 131 millió forintért kerítést építenének és beléptető rendszert működtetnének, „a lakók védelme” érdekében. Az érintettek és az őket képviselő ügyvéd szerint ennek nincs sok értelme, ráadásul a telep valódi elgettósodásához vezetne, ezért is fordultak bírósághoz.

A kormány 2,1 milliárd forintot biztosított a telepfelszámolásra, az összeg felhasználásának határideje az idei év végén lejár, de az önkormányzat kérésére egy évvel, 2020 végéig meghosszabbíthatják a határidőt – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Burány Sándor kérdésére adott válaszából.

A 317 lakásból mintegy 120 magánkézben van, így az önkormányzatnak a tulajdonosokkal is meg kell egyeznie. A lakásokért 4,9-5,5 millió forint közötti összegeket ajánlottak, de azok 10 milliónál is többet érhetnek. Az ajánlatot az érintettek többsége eddig nem fogadott el.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018