eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Fontos határidő közeleg a devizahiteles károsultaknak

Májusig kell nyilatkozniuk a Nemzeti Eszközkezelő ügyfeleinek, hogy szeretnék-e megvásárolni az államtól visszabérelt lakásukat. A mintegy 32 500 család 2012-2013-as árakon veheti vissza ingatlanát, aki egy összegben fizet 35 százalékos kedvezményt kap. A válaszadást elmulasztóknak viszont ősztől háromszoros bérleti díjat kell fizetnie – hangsúlyozza Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t 2011 végén hozta létre a kormány azzal a céllal, hogy 36 ezer devizahiteles károsult családtól – akik feje fölül elárverezték volna a házat – az állam megvásárolja az ingatlant – tájékoztatott Fónagy János, hozzátéve:

így a lakók bérlőként továbbra is a lakásban maradhattak.

A társaság felajánlotta a visszavásárlás lehetőségét: a lakók azon az áron vehetik meg korábbi ingatlanjaikat, amelyen az állam 2012-2013-ban megvásárolta azt. Az árból ráadásul lekerül az eddig fizetett bérleti díj, illetve egyösszegű fizetés esetén fővárosi és megyei jogú városi ingatlan esetén 15, más város esetén 25, egyéb település esetén 35 százalék kedvezmény jár – árulta el az államtitkár.

Ha a jogosult nem akarja vagy tudja visszavásárolni a lakást, a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy legközelebbi hozzátartozója tegye meg ezt.

Részletfizetést is választhatnak az egykori tulajdonosok, az összeg a jelenlegi bérleti díjhoz igazodik, ami ma átlagosan 11 600 forint, így 30 éves futamidőt állapítottak meg – tette hozzá.

Múlt csütörtökig 19 901 válaszadóból 3 779 egy összegben kívánja visszavásárolni az ingatlant, 14 106 választotta a részletfizetést, 2016-an pedig továbbra is bérlőként élnének a lakásban. Azoknak emelkedik csupán a bérleti díjuk – a jelenlegi háromszorosára –, akik május végéig semmit nem nyilatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×