INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

nemzeti eszközkezelő

lakás

devizahitel

bérlés

megvásárlás

Fontos határidő közeleg a devizahiteles károsultaknak

Fontos határidő közeleg a devizahiteles károsultaknak

Májusig kell nyilatkozniuk a Nemzeti Eszközkezelő ügyfeleinek, hogy szeretnék-e megvásárolni az államtól visszabérelt lakásukat. A mintegy 32 500 család 2012-2013-as árakon veheti vissza ingatlanát, aki egy összegben fizet 35 százalékos kedvezményt kap. A válaszadást elmulasztóknak viszont ősztől háromszoros bérleti díjat kell fizetnie – hangsúlyozza Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t 2011 végén hozta létre a kormány azzal a céllal, hogy 36 ezer devizahiteles károsult családtól – akik feje fölül elárverezték volna a házat – az állam megvásárolja az ingatlant – tájékoztatott Fónagy János, hozzátéve:

így a lakók bérlőként továbbra is a lakásban maradhattak.

A társaság felajánlotta a visszavásárlás lehetőségét: a lakók azon az áron vehetik meg korábbi ingatlanjaikat, amelyen az állam 2012-2013-ban megvásárolta azt. Az árból ráadásul lekerül az eddig fizetett bérleti díj, illetve egyösszegű fizetés esetén fővárosi és megyei jogú városi ingatlan esetén 15, más város esetén 25, egyéb település esetén 35 százalék kedvezmény jár – árulta el az államtitkár.

Ha a jogosult nem akarja vagy tudja visszavásárolni a lakást, a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy legközelebbi hozzátartozója tegye meg ezt.

Részletfizetést is választhatnak az egykori tulajdonosok, az összeg a jelenlegi bérleti díjhoz igazodik, ami ma átlagosan 11 600 forint, így 30 éves futamidőt állapítottak meg – tette hozzá.

Múlt csütörtökig 19 901 válaszadóból 3 779 egy összegben kívánja visszavásárolni az ingatlant, 14 106 választotta a részletfizetést, 2016-an pedig továbbra is bérlőként élnének a lakásban. Azoknak emelkedik csupán a bérleti díjuk – a jelenlegi háromszorosára –, akik május végéig semmit nem nyilatkoznak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fontos határidő közeleg a devizahiteles károsultaknak
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018