INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

influencer

gvh

reklám

Retteghetnek az influencerek, eddig tartott a GVH türelme

Retteghetnek az influencerek, eddig tartott a GVH türelme

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A jövőben akár bírságot is kiszabhat a Gazdasági Versenyhivatal abban az esetben, ha a véleményvezérek - influencerek - a közösségi médiában terméket népszerűsítenek, de nem tüntetik fel, hogy ez egy reklám.

A Gazdasági Versenyhivatal nem bírságolt korábban olyan kereskedelmi gyakorlatok - úgynevezett szerkesztői tartalomnak álcázott dolgok - miatt, amikor influencerek reklámoztak egy adott terméket, de ezt a jelleget nem tüntették fel egyértelműen a posztokban.

"Korábban az volt a GVH célja, hogy iránymutatást kapjanak a piaci szereplők - ezalatt értem nem csak az influencereket, hanem a reklámozókat is - arról, hogy milyen jogszabályi keretek vonatkoznak erre a tevékenységre. Úgy tűnik, legalább is a GVH friss következménye arra engeded következtetni, hogy véget ért a türelmi időszak" - mondta az InfoRádióban Varga Noémi ügyvéd.

Ezt követően

a reklámozók szigorúbb fellépésre számíthatnak abban az esetben, ha úgy népszerűsítenek termékeket, hogy nem tüntetik fel, ezért nekik ellenszolgáltatás jár, vagyis nem egy független tartalmat lehet látni.

Abban az esetben, ha nem kapnak pénzt a termékelhelyezésért, de egyéb juttatást igen, akkor is fel kell tüntetni, hogy reklámról van szó. Ha viszont nincs ellenszolgáltatás, nem kell feltüntetni, hogy reklámmal állunk szemben.

Természetesen, nehéz lesz a GVH dolga egy olyan világban, ahol ezek a posztok dinamikusan változtathatók, de felelősségre vonhatók az influencerek mellett a reklámozók is,

ami a szakemberek szerint visszatartó erő lehet.

Varga Noémi úgy véli, akkor a legtisztább a helyzet, ha az influencerek szerződéses viszonyban állnak a hirdetőkkel.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A GVH bírságolhat az influencerreklámokért
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018