INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

húsvét

közlekedés

nyitvatartás

dugó

Kisokos a hétvégére

Kisokos a hétvégére

Infostart

Idén másodszor ünnepnap nagypéntek - az üzletek zárva vannak és ünnepnapi menetrendek van érvényben. Szombaton azonban egy napra minden visszazökken a szokásos kerékvágásba a két újabb ünnepnap előtt.

A legtöbb bolt nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is zárva lesz - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak.

Egyedül szombaton lehet majd bevásárolni.

"Mindez azt jelenti, hogy ahogyan az elmúlt napokban, szombaton is óriási forgalomra lehet számítani.

A jogszabályok szigorúan és pontosan meghatározzák, hogy mely boltok tarthatnak nyitva az ünnepek alatt.

"Nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a boltok nem nyithatnak ki. Kivételek persze vannak: benzinkút, virágbolt, édességbolt, illetve a non-stop kis üzletek, ahol a vállalkozó, illetve családtagja áll a pult mögött".

Szombaton viszont minden nyitva lehet, kivételt a tapasztalatok alapján az iparcikkboltok jelenthetnek. A nyitvatartás bármilyen változását a boltosoknak fel kell tüntetniük.

Több helyen dugó várható a felújítások és a forgalom miatt

Az Útinform tapasztalatai alapján figyelmeztet: a megnövekedett nemzetközi és belföldi forgalom miatt számos helyen lehet erős forgalomra számítani.

Az április 19-ét követő péntek az ortodox húsvét kezdete, így a nyugat-kelet irányú forgalom, különösen Ukrajna, Románia, Szerbia felé még erősebb lehet. Az ünnepek végén várhatóan a visszafelé tartó forgalom jobban eloszlik, de főleg a főváros irányába valószínűleg így is telítettebb sávokon közlekedhetnek majd az autósok vasárnap vagy hétfőn.

Tekintettel arra, hogy az M1-es autópálya Tatabánya környéki szakaszán sávelhúzásos terelés mellett zajlanak a gyorsforgalmi út felújítási munkái a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, illetve az M0 déli szektorának fejlesztési munkái a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lebonyolításában, ezért

ezen a két útszakaszon szinte biztosan jelentős torlódások alakulhatnak ki.

Most különösen igaz lehet az általános jó tanács: indulás előtt mindenki tájékozódjon az utinform.hu oldalon.

Közösségi közlekedés

Változik a közösségi közlekedési rendje a húsvéti, ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatai is módosított menetrend szerint közlekednek.

A vonatok április 19-én a szombati, 20-án és 21-én az ünnepnapi, 22-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. Akár másfélszeresére is nőhet az utasszám, ezért a a vasúti társaság ajánlása szerint a menetjegyek vásárlásáról érdemes időben gondoskodni. Jó tudni, hogy

online jelzik például az IC-k kihasználtságát, Záhony felé közlekedik egy új vonat, valamint van számos kedvezmény az automatás és az online jegyváltás igénybevétele esetén.

A Volánbusz járatai szombaton szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti, hétfőn pedig a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap szerinti menetrend lesz érvényben. A regionális közlekedési központok a fenti általános közlekedési rendtől eltérően is közlekedtethetik autóbuszaikat, ezek ünnepi menetrendjéről a területileg illetékes társaságnál lehet érdeklődni.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018