INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

máv

húsvét

nagyhét

menetrend

vasút

Íme a közlekedés nagyheti változásai - jó tanácsokkal

Íme a közlekedés nagyheti változásai - jó tanácsokkal

Infostart

Változik a közösségi közlekedési rendje a húsvéti, ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatai is módosított menetrend szerint közlekednek. A vonat- és helyközi buszjáratokra érdemes jó előre megvenni a jegyeket, mert a népszerű időszakokra hamar elfogynak.

Idén a tavaszi szünet április 18-tól 23-ig, a négynapos húsvéti hosszú hétvége pedig 19-től 22-ig tart, főként a szünidő kezdetekor és végén utaznak majd sokan.

Vonatközlekedés

Április 18-án a pénteki, 19-én a szombati, 20-án és 21-én az ünnepnapi, 22-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Akár másfélszeresére is nőhet az utasszám, ezért a a vasúti társaság ajánlása szerint a menetjegyek vásárlásáról érdemes időben gondoskodni, illetve kihasználni az automatás és az online jegyváltás igénybevétele esetén nyújtott kedvezményeket.

Csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, és akár félmillióan is útra kelhetnek a vonatokkal.

Jelzik az IC-k foglaltságát

Egyes népszerűbb utazási időpontokban gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. Az InterCity-vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság.

A húsvéti hosszú hétvégén

a helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai csütörtöktől megtekinthetők lesznek a MÁV-csoport honlapján. A tájékoztató jellegű adatokat húsvét hétfő délutánig naponta többször is frissíti a MÁV-START.

Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltsága az egyes napokra vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely.

  • A Televonat a megszokottól eltérően nem vasárnap, hanem 22-én, hétfőn közlekedik Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre. A Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba tartó járat kizárólag speciális Televonat-jeggyel vehető igénybe.
  • A Budapest–Debrecen–Záhony vonalon új InterCity vonat is közlekedik Sóstó IC néven, pénteki és vasárnapi menetrend szerint.

További részletek és az ünnepnapokon is érvényes, online kedvezmények listája a MÁV-Start honlapján olvasható.

Buszközlekedés

A Volánbusz járatai pénteken és vasárnap a munkaszüneti, szombaton szabadnapi, hétfőn pedig a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap szerinti menetrend lesz érvényben. Több járat menetrendje módosul a bevásárlóközpontok ünnepi zárva tartása miatt, ezekről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

A regionális közlekedési központok a fenti általános közlekedési rendtől eltérően is közlekedtethetik autóbuszaikat, ezek ünnepi menetrendjéről a területileg illetékes társaságnál lehet érdeklődni.

Fővárosi tömegközlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is közzétette a 3-as metró, valamint a tömegközlekedési járatok menetrendjét a húsvét előtti-utáni időszakra.

A felújítás alatt álló 3-as metró az április 19-22-i hétvégén is Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik; Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között metrópótló busszal lehet utazni.

  • április 18-án, csütörtökön az iskolaszünet idején érvényes pénteki munkanapi menetrend szerint,
  • április 19-én, nagypénteken a vasárnapi, illetve ünnepnapi menetrend szerint,
  • április 20-án, szombaton a szombati menetrend szerint,
  • április 21-én, húsvét vasárnap, valamint április 22-én, húsvét hétfőn a vasárnapi, illetve ünnepnapi menetrend szerint,
  • április 23-án, kedden pedig az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint indulnak a járatok.

Az M2-es és az M4-es metró április 18-án, csütörtökön, 19-én, pénteken, 20-án, szombaton és 21-én, vasárnap is éjjel fél egyig jár.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018