eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában az egyik tanulónak adják be a védőoltást. A városi önkormányzat rendelete alapján ingyenesen biztosítják valamennyi 13. életévét betöltött lánygyermeknek a méhnyakrákot okozó Humán Papillóma Virus (HPV) elleni oltóanyagot. A városban az idén 409 lányt érint az oltás, közülük 384 kérték annak beadását. A mintegy 100 ezer forint értékű, három részből álló oltássorozat vakcináját nem támogatja a társadalombiztosítás, ezért nagyon kevesen tudnak védekezni hatékonyan a vírussal szemben.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Félelem Gencsapátiban: felbukkant a kanyaró

Összesen 67 embert kellett beoltani az elmúlt napokban kanyaró ellen, azokat, akik érintkeztek vagy a Szombathelyen kezelt egri beteggel, vagy a tőle a kórházban megfertőződött betegszállítóval.

Gencsapátiban kellett beadni a védőoltást, mert ott lakik az a betegszállító, akit a szombathelyi Markusovszky kórházban kezelt kanyarós beteg fertőzött meg - tudta meg a vaol.hu. Összesen 67 embert kellett beoltani az elmúlt napokban kanyaró ellen, azokat, akik érintkeztek vagy a Szombathelyen kezelt egri beteggel, vagy a tőle a kórházban megfertőződött betegszállítóval. A gencsapáti betegszállító kísérte fel a kórházban az osztályra a kanyarós egri férfit március 30-án, aztán ő is megbetegedett.

A betegszállító a tüneteivel elment a háziorvosához, aztán az elrendelt járványügyi vizsgálat során mindenkit „felkutattak”, akivel a rendelő várótermében találkozott. Gyakorlatilag „házhoz mentek” az oltással.

Akik nem tudták teljes bizonyossággal igazolni, hogy beoltották őket korábban kanyaró ellen, azokat oltották most be a járványveszély el­hárítása érdekében. Az oltóanyagot a kormányhivatal bocsátotta rendelkezésre.

Gencs­apátiban a legtöbben nem is tudták, hogy odavalósi a megbetegedett betegszállító. A háziorvos nem nyilatkozhat, nem mondhat semmit a betegéről. Az egri átutazón és a gencsapáti betegszállítón kívül több megbetegedésről nincs tudomása a népegészségügyi hatóságnak, de a kanyaró lappangási ideje 10–14 nap lehet, így még elképzelhető, hogy észlelnek újabb megbetegedést, de ennek napról napra kisebb az esélye.

Továbbra is érvényben van az éppen egy héttel ezelőtt, április 11-én elrendelt látogatási tilalom a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház infek­tológiai osztályán, és nem vesznek fel az osztályra kanyaró ellen be nem oltott gyerekeket.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×