INFORÁDIÓ 
2019. május 20. hétfő
Bernát, Felícia

kulin ferenc

széchenyi-díj

március 15.

Budapest, 2019. március 15. Dr. Kulin Ferenc József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, szerkesztő (b) átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2019. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). MTI/Koszticsák Szilárd

Kulin Ferenc: az irodalom nagy felületen tapad a politikához

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Széchenyi-díjjal tüntették ki Kulin Ferencet. Az irodalomtörténész a rendszerváltás előtt a Mozgó Világ főszerkesztőjeként, utána pedig az MDF politikusaként egészen a kétezres évekig a magyar közéletnek is meghatározó alakja volt.

Nem ijed meg az ember, csak mély lélegzetet vesz - reagált az InfoRádiónak Kulin Ferenc irodalomtörténész, volt országgyűlési képviselő arra a hírre, hogy Széchenyi-díjjal tüntetik ki.

"Ez nemcsak egy elismerés, hanem ösztöndíj is, hogy még várnak valamit az embertől. Ötven éves pálya után persze sokat várni már nem lehet,

én magamban természetesen ápolok terveket, de azt a várakozást, amit a szakmai közvélemény támaszt velem szemben, azt nehéz teljesíteni" - fogalmazott Kulin Ferenc.

Az élete legnagyobb részét kitevő szakmai munka mellett két egyéb tevékenységgel kötötte le az idejét, az egyik a lapszerkesztés volt (Mozgó Világ), a másik a politika.

"A legfontosabb személyes ambícióim, a szakmai és írói tevékenységeim sokszor elodázódtak, szeretné az ember, hogy a hátra lévő időben néhány fontos dolgot megírjon, ez volna az én programom" - tette hozzá.

Hivatásos politikus volt 12 évig, ebből a demokrácia játékszabályai szerint "kisodródott" a kétezres évek elején, és visszakerült két, nem pártpolitikai tevékenységéhez.

"Az más kérdés, hogy a szakmám nagy felületen tapad a politikához,

tekintettel arra, hogy én az egyetemen a XVIII. század elejétől a XX. század elejéig tartó magyar irodalom- és eszmetörténetet tanítottam. Ennek a korszaknak az óriásai pedig egyszerre voltak jelentős költők és írók, valamint politikusok: Besenyei, Kölcsey, Eötvös József, Kemény Zsigmond. Nem tudtam úgy irodalommal foglalkozni, hogy közben ne kellett volna folyamatosan birkóznom az irodalom és a politika kapcsolatának problémájával" - említette.

Kulin Ferenc elégedett a sorsával, hatgyermekes család hatodik gyermekeként nőtt fel nagy szeretetben, majd

négy gyermeke és hat unokája született, békében, szeretetben, egyetértésben él családjával. De ha azt látja, hogy milyen keveset sikerült megalkotni abból, amit eltervezett, akkor nem elégedett.

"Ám ez csak arra biztat, hogy még éljek egy pár évig" - zárta gondolatait Kulin Ferenc irodalomtörténész.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Széchenyi-díjasok - Kulin Ferenc
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018