eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Dr. Kulin Ferenc József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, szerkesztő (b) átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2019. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kulin Ferenc: az irodalom nagy felületen tapad a politikához

Széchenyi-díjjal tüntették ki Kulin Ferencet. Az irodalomtörténész a rendszerváltás előtt a Mozgó Világ főszerkesztőjeként, utána pedig az MDF politikusaként egészen a kétezres évekig a magyar közéletnek is meghatározó alakja volt.

Nem ijed meg az ember, csak mély lélegzetet vesz - reagált az InfoRádiónak Kulin Ferenc irodalomtörténész, volt országgyűlési képviselő arra a hírre, hogy Széchenyi-díjjal tüntetik ki.

"Ez nemcsak egy elismerés, hanem ösztöndíj is, hogy még várnak valamit az embertől. Ötven éves pálya után persze sokat várni már nem lehet,

én magamban természetesen ápolok terveket, de azt a várakozást, amit a szakmai közvélemény támaszt velem szemben, azt nehéz teljesíteni" - fogalmazott Kulin Ferenc.

Az élete legnagyobb részét kitevő szakmai munka mellett két egyéb tevékenységgel kötötte le az idejét, az egyik a lapszerkesztés volt (Mozgó Világ), a másik a politika.

"A legfontosabb személyes ambícióim, a szakmai és írói tevékenységeim sokszor elodázódtak, szeretné az ember, hogy a hátra lévő időben néhány fontos dolgot megírjon, ez volna az én programom" - tette hozzá.

Hivatásos politikus volt 12 évig, ebből a demokrácia játékszabályai szerint "kisodródott" a kétezres évek elején, és visszakerült két, nem pártpolitikai tevékenységéhez.

"Az más kérdés, hogy a szakmám nagy felületen tapad a politikához,

tekintettel arra, hogy én az egyetemen a XVIII. század elejétől a XX. század elejéig tartó magyar irodalom- és eszmetörténetet tanítottam. Ennek a korszaknak az óriásai pedig egyszerre voltak jelentős költők és írók, valamint politikusok: Besenyei, Kölcsey, Eötvös József, Kemény Zsigmond. Nem tudtam úgy irodalommal foglalkozni, hogy közben ne kellett volna folyamatosan birkóznom az irodalom és a politika kapcsolatának problémájával" - említette.

Kulin Ferenc elégedett a sorsával, hatgyermekes család hatodik gyermekeként nőtt fel nagy szeretetben, majd

négy gyermeke és hat unokája született, békében, szeretetben, egyetértésben él családjával. De ha azt látja, hogy milyen keveset sikerült megalkotni abból, amit eltervezett, akkor nem elégedett.

"Ám ez csak arra biztat, hogy még éljek egy pár évig" - zárta gondolatait Kulin Ferenc irodalomtörténész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×