eur:
384.41
usd:
353.62
bux:
69232.94
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Pexels

Ideje végre nem csak az internet veszélyeiről beszélni

A biztonságos internet napján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának koordinátora arra figyelmeztet, hogy a gyerekek egymás közötti internetes zaklatását, megfélemlítését és kiközösítését tartják a legnagyobb problémának.

Az eddigiektől teljesen eltérő szemléletmóddal közelítene az internethasználathoz a Nemzetközi Gyermekmető Szolgálat Safer Internet Programja, amelynek koordinátora, Kurkó Zsuzsánna az InfoRádiónak elmondta: végre nem csak a veszélyekről kellene beszélni az internettel kapcsolatban.

"Néhány kattintással könyvtárnyi könyvhöz juthatunk hozzá, ez néhány éve elképzelhetetlen volt"

- említette példaként Kurkó.

A veszélyek persze végigkísérik a gyerekeket egész felnőttkorukig, onnantól kezdve, hogy hazamennek az iskolából és belépnek az online térbe. "A gyerekeknek rendelkezésükre áll a digitális eszköz és

egyre korábban önállóan élnek ennek használatával, de ezért nem a gyerekek a hibásak,

hanem a felnőttek, akik nem adják meg a szükséges tudást az eszköz tudatos használatához". Ehhez persze Kurkó Zsuzsánna szerint "a felnőtteknek is digitalizálódni kell".

Mint rámutatott, ma már nagyon sok, jó applikációszűrő program van, ami segít abban, hogy a gyerekeknek jó utat lehessen mutatni az online térben. De ezekben is megfelelően tájékozottaknak kell lenni a szülőknek, pedagógusoknak a programkoordinátor szerint.

Nemcsak a zaklatás, de az adatbiztonság is gond

Az NMHH listában követi, hogy mit árulnak el magukról a gyerekek az interneten - ilyen adat lehet mondjuk az életkor, név, telefonszám, kép, emailcím.

A nagyobb kamaszgyerekek harmada ebből a listából legalább négyet megad.

A gyerekek azért is használják a közösségi médiát, mert olyan térnek gondolják, ahol kibújhatnak a szülői felügyelet alól. Az NMHH korábbi kutatása szerint szülőknek nincs megfelelő felelősségérzete és tudása a netes kockázatokkal kapcsolatban, így nem is tudják milyen veszélynek vannak kitéve gyermekeik napi 3-5 órában, mialatt az okoskütyükkel szörfölgetnek. A szülők kissé túl laza gondolkodásmódját kellene talán megreformálni és egy elemi párbeszédet folytatni gyermekeikkel - ebbe az irányba mutat a kutatás - összegezte az eredményeket korábban az InfoRádiónak az NMHH munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×