INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

máltai szeretetszolgálat

győri-dani lajos

magyar máltai szeretetszolgálat

Csiszár Elős orvos egy beteggel beszélget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójában működő Hajléktalan Egészségügyi Centrum orvosi rendelőjében Szegeden 2018. július 17-én, a centrum ünnepélyes átadása napján.

1989 nyara hosszú időre az identitásukat adta - 30 évesek a máltaiak

Hálaadó szentmisével emlékeztek hétfő délben a zugligeti Szent Család plébániatemplomban arra, hogy 1989. február 4-én 31 alapító tag részvételével megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az egyesület ügyvezetője szerint továbbra is szolgálni szeretnék a nehéz sorsú embereket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója Kozma Imre katolikus pap. Az MMSZ a világ 104 országában tevékenykedő, több mint 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete.

"Ha egy szóval szeretném kifejezni, akkor a szeretetszolgálatból a szolgálat szót választanám, mert azt gondolom, mindenki számára ez a legelemzőbb fogalom és gondolat a szervezet kapcsán. Ezt szeretnénk erősíteni. Ez az, ami meghatározza a szervezet munkáját" - mondta el az InfoRádiónak Györi-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezetője.

Győri-Dani Lajos beszélt a 30 éves évforduló alkalmából az InfoRádiónak. Aki kérdésre felidézte 1989 nyarát, amikor

a keletnémet menekültek megsegítésével tettek szert országos ismertségre.

"1989 nyara hosszú időre az identitásunkat adta; maga a rendszerváltás, az, hogy elemi erővel feltörő igény, hogy lehet és kell segíteni, közösségben, az ember a hitére támaszkodhat."

Az év végén, a romániai forradalom idején az Európából érkező segélyszállítmányokat juttatták célba a máltaiak, a délszláv háború évei alatt pedig a harcok elől menekülő családok ezreinek nyújtottak menedéket.

"A határon túl többségében segítő programjaink vannak, oktatási, prevenciós programok, amelyek valamettől valameddig tartanak. Mindeközben a magyarországi munkánk stabil, naponta több mint 13 embert látunk el azokban az intézményekben, amik kinyitnak reggel és bezárnak este, vagyis inkább soha nem nyitnak ki és zárnak be, mert egyfolytában nyitva vannak" - tette hozzá.

A szeretetszolgálat vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, csináltatott szemüveget szegény családokban felnövekvő gyermekeknek,

tüdőszűrő buszával és mozgó orvosi rendelőjével pedig helybe vitte a hajléktalan emberek orvosi ellátását.

"Azt gondolom, hogy a mindenkori magyar kormánnyal az együttműködésünk remek volt ebben a 30 évben. Nem kerültünk olyan ellentétbe egymással, ami miatt a munkánk csorbulna."

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatjója hangsúlyozta, hogy

a 30 évvel ezelőtt eufóriuks hangulat már ugyan nincsen meg,

de a küldetés teljesítéséért ma is lehet dolgozni, csak kicsit többet.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Máltai 30 - Győri-Dani Lajos
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018