Ha emeljük az élelmi rostok mennyiségét az étrendben, naponta minden újabb nyolc grammnyi rost fogyasztása 5-27 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozás, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát. Emellett a stroke és a mellrák kockázata is alacsonyabb lesz – állapította meg a tanulmány.
A kutatás szerint az egészség megőrzéséhez ajánlott legalább napi 25-29 gramm rostot fogyasztani, az ennél nagyobb mennyiségű rost fogyasztásának pedig még nagyobb az előnye.
Minden országnak van táplálkozással összefüggő ajánlása. Ezeket a kutatási eredmények, jogszabályok és egyéb háttéranyagok segítségével készítik el, és időként módosítják. A legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki 2016-ban és 2017-ben Okostányér néven – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Kubányi Jolán.
A dokumentum egy tányérábra segítségével mutatja meg, hogy milyen arányban érdemes fogyasztani a különböző tápanyagokat.
A napi étrend felét gyümölcsből és zöldségből kell összeállítani, legalább három adag gabonafélét kell tartalmaznia, amelyből egy teljes kiőrlésű.
Zöldségből és gyümölcsből minimum 400 grammot kell enni naponta, minél többet nyersen a megfelelő ásványianyag-, vitamin- és rosttartalom miatt – tájékoztatott Kubányi Jolán. A fehérjeforrást pedig a tejtermékek biztosítják, amelyekből napi 500 millilitert kellene elfogyasztani. A húsokat és a felvágottakat változatos formában érdemes enni.
Kubányi Jolán hozzátette: a közvélekedéssel ellentétben nem szénhidrátból, hanem zsiradékból fogyaszt többet a magyar lakosság más európai országokhoz képest. A telített zsírsav, amely igen nagy mennyiségben jelenik meg a hazai étrendben, káros a szervezet számára. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: egy korábbi tápláltsági állapotfelmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.