eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Magyar konyha egészségesen? Igen, lehetséges!

A rostokban és teljes kiőrlésű ételekben gazdag táplálkozással jelentősen csökken a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata – állapította meg egy, az Egészségügyi Világszervezet megbízásából készült tanulmány. A magyar táplálkozási ajánlást – a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést figyelembe véve – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki.

Ha emeljük az élelmi rostok mennyiségét az étrendben, naponta minden újabb nyolc grammnyi rost fogyasztása 5-27 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozás, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát. Emellett a stroke és a mellrák kockázata is alacsonyabb lesz – állapította meg a tanulmány.

A kutatás szerint az egészség megőrzéséhez ajánlott legalább napi 25-29 gramm rostot fogyasztani, az ennél nagyobb mennyiségű rost fogyasztásának pedig még nagyobb az előnye.

Minden országnak van táplálkozással összefüggő ajánlása. Ezeket a kutatási eredmények, jogszabályok és egyéb háttéranyagok segítségével készítik el, és időként módosítják. A legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki 2016-ban és 2017-ben Okostányér néven – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Kubányi Jolán.

A dokumentum egy tányérábra segítségével mutatja meg, hogy milyen arányban érdemes fogyasztani a különböző tápanyagokat.

A napi étrend felét gyümölcsből és zöldségből kell összeállítani, legalább három adag gabonafélét kell tartalmaznia, amelyből egy teljes kiőrlésű.

Zöldségből és gyümölcsből minimum 400 grammot kell enni naponta, minél többet nyersen a megfelelő ásványianyag-, vitamin- és rosttartalom miatt – tájékoztatott Kubányi Jolán. A fehérjeforrást pedig a tejtermékek biztosítják, amelyekből napi 500 millilitert kellene elfogyasztani. A húsokat és a felvágottakat változatos formában érdemes enni.

Így néz ki az az Okostányér, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozott ki, hogy segítse a helyes táplálkozást.
Így néz ki az az Okostányér, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozott ki, hogy segítse a helyes táplálkozást.

Kubányi Jolán hozzátette: a közvélekedéssel ellentétben nem szénhidrátból, hanem zsiradékból fogyaszt többet a magyar lakosság más európai országokhoz képest. A telített zsírsav, amely igen nagy mennyiségben jelenik meg a hazai étrendben, káros a szervezet számára. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: egy korábbi tápláltsági állapotfelmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×