eur:
395.15
usd:
371.73
bux:
66234.81
2024. április 16. kedd Csongor
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői és rendőrök a Kossuth téren 2018. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Milliós a kár az Országház épületében és a Kossuth téren

Ólom- és üvegablakok törtek be, több helyen festék- és égésnyomok láthatók a falakon. Az elmúlt napok tüntetései során keletkezett károk összesítésével még nem végeztek, a teljes helyreállítás hónapokig is eltarthat.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta, hogy az eddigi felmérések alapján az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek; a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, a bronz oroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek. A főlépcső előtti széles kordonláncok egyikét a főbejárat díszrácsozatának dobták, más részét elvitték A Parlament falán számtalan helyen tojás- és festék szennyeződés, égésnyom keletkezett.

Az összesítésből Szilágyi Zoltán kiemelte, hogy

az Országház előtti nemrégiben felújított tér egészén festék-, tojás- és graffiti-nyomok maradtak. A Kossuth szoborcsoportot festékkel öntötték le, több helyen darabokat törtek le belőle, és a nemzet lobogójának árbocát is lefestették.

A parkosított részek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le, a helyükről kiszaggatott és részben összetört padokat rakásba halmozták fel. A karácsonyfát körülvevő szánkókerítést részben lebontották, 22 szánkót pótolni kellett, a díszkivilágítást pedig megszaggatták.

Az okozott károk felszámolását az Országgyűlés Hivatala azonnal megkezdte, de a teljes helyreállítás az egyedi darabok pótlásával akár hónapokig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×