eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Könnygáz, rendőri sérülések - öt embert bevittek csütörtök éjszaka

Ismét a munkatörvénykönyv módosítása ellen tüntettek Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de késő este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyákat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Csütörtök estére újabb tüntetést hirdettek meg a Kossuth térre a túlóratörvény ellen, valamint a szabad oktatásért és a bíróságok függetlenségéért. A demonstrációt a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet nevű diákcsoport szervezte. Felszólalt többek között Tamás Gápár Miklós filozófus, aki szerint olyan rendszert hoztak létre, amely kiszolgálja a multikat, és nem biztosít megfelelő jogokat a magyar munkavállalóknak. A megmozduláson ott volt több ellenzéki politikus, köztük az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és az LMP volt társelnöke, Szél Bernadett független képviselő is.

A tömeg először átvonult a Margit hídon Budára, majd a Lánchídon át visszaérkezett a Kossuth térre. Ekkor

többen füstbombákkal, üvegekkel, tojással, zászlórudakkal dobálták meg a rendőröket, akik nagy mennyiségű könnygázzal válaszoltak.

Többször is kialakult dulakodás, a rendőrök gumibotot is bevetettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság később azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak.

Sajtóinformációk szerint

legalább öt embert előállítottak, és a Momentum alelnökét rohamrendőrök vitték el, miután a magasba tartott egy füstbombát.

A főkapitányság közleménye szerint a tüntetők agresszivitása miatt

két rendőr megsebesült,

egyikük a fején, társa pedig a combján és több rendőrautót is megrongáltak.

A tüntetők egy része éjfél előtt a Kossuth térről átvonult előbb az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületéhez, majd a Nyugati térre, végül a Király utcánál a rendőrök szétválasztották őket kisebb csoportokra, és a járdára tereltek mindenkit, ahonnan már csak egyenként engedték ki az embereket.

Pintér Sándor reagált

A belügyminiszter csütörtökön, az előző napi budapesti demonstráción történteket értékelve, kijelentette: a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal. Hangsúlyozta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de a "fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×