eur:
395.31
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Rendet és tisztaságot követelnek a hajléktalanszállókon

Olyan körülményeket kell biztosítani, hogy a hajléktalanoknak kedvük legyen oda bemenni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szociális Fórum elnöke, Simó Endre. Jelenleg 80 százalék feletti a szállók kihasználtsága, a szakállamtitkár szerint mindenkinek van hely.

Molesztálják és meglopják a hajléktalanokat a szállókon, tehát ezeken a helyeken rendet és tisztaságot kell biztosítani - mondta az InfoRádióban Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke. Szerinte erre lenne szükség, hogy a hajléktalanok szívesen menjenek be a szállókra, illetve kevésbé akarjanak kint maradni, kitéve magukat a fagyhalálnak.

Simó Endre tudomása szerint 23-an szenvedtek fagyhalált eddig télen.

Azoknak, akik fa hiányában nem tudnak meleget teremteni otthonukban, kiterjedt szociális tűzifaellátással lehetne segíteni a Magyar Szociális Fórum elnöke szerint.

"A rászorulók körülbelül fele jut tűzifához, és ezeknek az embereknek is csak a fele részesül téli ellátásban,

mások viszont nem jutnak hozzá semmiféle támogatáshoz a tűzifa vagy tüzelő tekintetében" - tette hozzá Simó Endre. Mint mondta,

a fórum még szeptember 29-én, tehát a tél beállta előtt felszólította a kormányt, hogy oldja meg a problémát, hogy minél kevesebb ember hűljön ki a saját, fűtetlen otthonában.

"Zömében idős, beteg emberekről van szó, akik egyébként is szociális ellátásra szorulnak, de senki sem segít rajtuk, vagy csak nagyon kevesen" - mondta el Simó Endre, aki szerint ezen a területen a rendszerváltozás óta nincs előrelépés.

Mindenkinek van hely

Noha a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan mintegy 84, Budapesten 81-82 százalékos, tudják fogadni azokat, akik igénybe szeretnék venni a szolgáltatást - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást.

Fülöp Attila arról is beszélt, hogy 2020 végéig - egy jelenleg is futó program keretében - mintegy négyezer hajléktalan kap naponta egyszer meleg ételt, a hajléktalanellátásban közreműködő szervezetek fejlesztésére pedig 84 millió forintos pályázatot írtak ki, erre január 15-ig lehet jelentkezni. Ezek a programok az államtitkár szerint "valós segítséget, az életben maradást tudják" biztosítani.

Az államtitkár hangsúlyozta, "aki a társadalom tagjaként felelősséget érez a hajléktalanok iránt,

azzal tud a legtöbbet segíteni, ha probléma esetén, a kormany.hu oldalon megtalálható telefonszámokon értesíti a diszpécserszolgálatot."

Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke megerősítette, hogy a krízisautók folyamatosan járják az utakat a hideg időszakban, a nappali melegedők pedig hosszított nyitvatartással működnek. Reggel 8-tól este 6 óráig vannak nyitva, és hétvégén is fogadják a hajléktalanokat.

Budapest, 2018. december 18.
Hajléktalan férfi a Hajléktalanokért Közalapítvány székhelyén, a VI. kerületi Szobi utcában 2018. december 18-án. Ezen a napon Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a hajléktalanokat segítő intézkedésekről és programokról. Az államtitkár közölte, hogy október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást.
MTI/Mónus Márton
Hajléktalan férfi a Hajléktalanokért Közalapítvány székhelyén, a VI. kerületi Szobi utcában 2018. december 18-án. MTI/Mónus Márton

A több mint nyolcvan nappali melegedő működtetésére mintegy 140 millió forintos keret áll rendelkezésre, a január 15-ig pályázható, több mint 80 millió forintos tartalékalapból 50 milliót már odaítéltek. Lőrincz Norbert szerint, ha a társadalmi összefogás fennmarad, az idei tél krízisellátását nagyobb problémák nélkül meg tudják oldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×