eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izolációs fóliát ad egy hajléktalannak a Budapest Bike Maffia önkéntese a Kálvin téri aluljáróban 2017. december 11-én este. A kerékpáros civil szervezet alaptevékenysége az adománygyűjtés, az önkéntesek az adományokat biciklivel szállítják ki a rászorulók részére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Már 95-re emelkedett fagyhalál áldozatainak száma

Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – közölte Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke.

Szeptember óta 95-en szenvedtek fagyhalált, többségükben saját fűtetlen otthonukban, illetve kórházba szállítás közben vagy odaérkezésük után. Ez az esetek 55-60 százalékát teszi, míg a többiek a szabad ég alatt vesztették életüket az emberek – mondta az InfoRádiónak Simó Endre a Magyar Szociális Fórum elnöke. A tapasztalatok szerint az esetek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a városok és a vidék között. Hangsúlyozta azt is, hogy hitelt érdemlő forrásból értesültek a fagyhalálos esetek számának alakulásáról, de részleteket nem árult el.

Simó Endre szerint

két, a rendszerváltás óta fennálló állami mulasztás az oka annak, hogy minden télen visszatérően téma a fagyhalálos esetek számának alakulása.

Az egyik mulasztás abból ered, hogy "szétverték a szociális ellátórendszert, ennek a levét isszák azok a szerencsétlenek, akiket magukra hagynak idős, legyengült szervezettel és akik pár óra alatt kihűlnek" – mondta az elnök. A másik mulasztás szerinte a tömeges kilakoltatás, aminek eredménye "mindenki szeme előtt látható a rakparti lépcsőkön és a Gellért-hegy oldalában".

"Ezeken kellene változtatni, és akkor a probléma minimálisra csökkenne, hiszen volt már Magyarországon olyan időszak, amikor ilyen társadalmi méretű, tömeges pusztulás nem létezett" – mondta Simó Endre.

Az elnök a halálesetek megelőzésénél fontosnak tartaná az emberi gondoskodást is, azt hogy a szomszédok, ismerősök odafigyeljenek az idős, magatehetetlen, magányos emberekre. Vigyenek nekik egy tál meleg ételt, segítsenek nekik befűteni, fölaprítani a fát, nézzék, hogy van-e a háznál, lakásban mozgás, mert

az odafigyelés, a szolidaritás, a gondoskodás életet menthet

– tette hozzá Simó Endre.

A közvetlen környezet mellett az önkormányzatok részéről is nagyobb odafigyelésre lenne szükség. A fővárosban elhangzott egy komoly ígéret, hogy nem lakoltatnak ki olyan embert, akinek más lakhatási lehetőséget nem tudnak felajánlani. Ez az elnök szerint nagyon fontos, mert március 15-én véget ér ugyan a téli kilakoltatási moratórium, de kérdéses a folytatás.

"Azt javasoljuk, hogy az állami és üresen tátongó épületeket alakítsák át lakássá, lakóházakká, és oda költöztessék be azokat a szerencsétleneket, emberhez méltó körülményeket teremtve nekik, akik ma az utcán tengődnek azért, mert nincs több hely a befogadóhelyeken" – mondta Simó Endre, aki szerint az önkormányzatokra nagy szerep hárul ennek a vállalkozásnak a teljesítésében. De arra is felhívta a figyelmet, hogy "az önkormányzatok önmagukban nem tudják kigazdálkodni azt az összeget, ami szükséges ahhoz, hogy ezt a társadalmi méretű problémát megoldhassák".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×