INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

ferihegy

parkolóház

vecsés

A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, korábbi nevén Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér, Budapest nemzetközi repülőtere, Magyarország öt nemzetközi repülőtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 10 millió utast.

Visszavonták az engedélyt, leállt a ferihegyi nagyberuházás

Infostart

A főváros nem indokolta a döntést, a Budapest Airport szerint felfüggesztésről van szó.

A Budapest Airport, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője közölte: a társaság a Fővárosi Kormányhivatal döntésének megfelelően felfüggesztette a 2. Terminál melletti parkolóház építését. A Budapest Airport a beruházáshoz minden előírást maradéktalanul betartva szerzett jogerős építési engedélyt 2018. márciusában, amelyet a kormányhivatal most az eljárás folyamatában felmerült hatósági hiba (egy hiányzó szakhatósági jóváhagyás) miatt felfüggesztett. A BA közölte: az eljárási hiba orvoslásában minden támogatást megadnak az illetékes hivataloknak.

A parkolóházra nagy szükség van, mert Ferihegyen sorra dőlnek az utas- és áruforgalmi rekordok. Az új, hatszintes létesítmény

2500 parkolóhelyet jelentene.

Az erdeti tervek szerint a parkolóház 13 milliárd forintos költséggel, 2020. második negyedévére készülhetett volna el. A tereprendezést a terület lezárásával október végén kezdte meg a Budapest Airport, miután felszámolták a területen lévő felszíni parkolót. A parkolóház építésének november 23-án fogtak neki.

Az üggyel kapcsolatban az Index feltételezte, hogy akár a később létesülő ferihegyi gyorsvasútnak is útban lehet a parkolóház, mert a Közlekedő Tömeg Egyesület korábban bírálta a parkolóház tervét, mert pontosan ugyanazon a helyen épülne az állomásnak, ahová a parkolóházat betervezték.

Mint az egyesület vélekedik, a Pestlőrinc és Monor közötti vasúti szakaszból ágaztathatják el a reptéri vágányszakaszt, így Ferihegy akár közvetlen összeköttetésbe is hozható például Győrrel, Székesfehérvárral, Debrecennel, Nyíregyházával, Szegeddel vagy Kecskeméttel.

Becslések szerint napi átlag 20-25 ezer utas használna egy színvonalas vasúti kapcsolatot a repülőtér megközelítéséhez, ehhez azonban az kell, hogy ne kelljen az állomástól sokat gyalogolni a reptérig.

Felmerült, hogy akár föld alatti munkával is megvalósíthatnák a vasútállomást, ám az túl drága lenne, így mindenképpen a felszínről dolgoznak majd az állomáson.

Nyitókép: MTVA/Balaton József
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018