eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Úgy bánik talajával Európa, mintha lábtörlő lenne

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete friss jelentésében a talajdegradáció problémájára hívja fel a figyelmet.

A talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás, ezért tenni kell a védelméért - hívja fel a figyelmet az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. Mint Tóth Gergely
tudományos tanácsadó, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutatója rávilágít, a jó minőségű talaj nem csupán az élelmiszer-termelés szempontjából kulcsfontosságú, fontos szerepe van az éghajlat szabályozásában, a vidéki lakosság megélhetésében és a biodiverzitás fenntartásában is.

"Európában ugyanakkor mintegy

12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása.

Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti" - figyelmeztet a tudós tanácsadók által jegyzett jelentés.

Annak ellenére, hogy a talaj egyaránt fontos a társadalom és a természet számára,

a talajok védelmének átfogó jogi szabályozása 2014-ben lekerült az EU politikai napirendjéről.

Mindamellett számos lehetősége maradt a politikának, hogy biztosítsa az európai talajok jövőjének védelmét, ami a talajromlás globális tendenciáinak megfordításában is szerepet játszhat.

"A talajokat folyamatosan pusztítja és tönkreteszi a gyors ütemű építkezés, az infrastruktúra-fejlesztés és a bányászat.

A talaj szervesszén-tartalma csökken, ami növeli a további globális felmelegedést, csökkenti a talaj termékenységét, rontja a szerkezetét, vízmegtartó képességét. Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a témákat!" - fogalmaz a dokumentum.

Mint Tóth Gergely az InfoRádiónak is elmondta, észben kell tartanunk a talaj fontos funkcióit, ezek között is igen fontos

a víztisztítás és az elvezetés, a talaj romlásával ezen feladatok ellátása is ellehetetlenül.

Klímavédelmi és természetvédelmi szempontból kulcsfontosságú lenne az EU-ban a tőzeglápok védelme és helyreállítása is, valamint az erdőirtás és a beépítés drasztikus visszaszorítása. Az erdőirtás különösen is hozzájárul a talaj legfelső rétegének elvándorlásához, ami a szél által szintén több tízmillió hektárt érint Tóth szerint.

A talajügy, mint a dokumentum felhívja rá a figyelmet, kapcsolódhatna a bioüzemanyagok és a velük kapcsolatos intézkedések témájához is.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete tagjai az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc, célja, hogy független, tudományos tényeken alapuló javaslatokat fogalmazzon meg a politikai döntéshozók számára az Európát érintő fontos kérdésekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×