eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a közszolgálatot érintő bérfejlesztési követelésekről a Belügyminisztérium V. Nádor utcai épületének bejárata előtt 2017. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nyitókép: Balogh Zoltán

Boros Péterné: kudarcra van ítélve a közszolgálati létszámcsökkentés

Az érdekképviseleti vezető "három hónapnyi kormányzati bujkálásról", "pszichoterrorról" beszél a központi igazgatás tervezett 18 százalékos létszám-leépítésére vonatkozó bejelentés után.

A bejelentett

létszámcsökkentés kudarcra van ítélve, mert nem előzte meg bürokráciacsökkentés

- nyilatkozta az InfoRádiónak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ismert, Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón a központi igazgatás 18 százalékos létszámleépítését jelentette be január 1-jével, és egy ehhez hasonló, "talán minimálisan kisebb" leépítést a központi állami intézményeknél. Ez összesen - és a korábbi sajtótalálgatásokhoz képest is - kevesebb, mint 9000 embert érint majd. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a leépítésben kizárta a fűnyíróelv alkalmazását, az egyes tárcák esetében jelentősen eltérő lesz a karcsúsítás. Ezzel párhuzamosan pedig bérrendezés, "jelentős béremelés" lesz a köztisztviselők esetében. Az érintetteknek átképzési lehetőséget kínálnak fel, a nyugdíj előtt állóknak pedig eltörlik a szociális hozzájárulását. "A fővárosban több mint 2000 ember elhelyezkedése - hiszen lesznek, akik nyugdíjba mennek - nem jelent különösebb gondot" - mondta a bejelentéskor a miniszter.

Boros Péterné "kommunikációnak" tartja a miniszteri közlést.

"Három hónapnyi kormányzati bujkálás és az érintetteket stresszelő pszichoterror után még mindig nem tudunk azért biztosat"

- fogalmazott az érdekvédelmi vezető, aki azt vélelmezi, hogy a munkaerőhiányt a kormány eltitkolja, és most létszámcsökkentéssel leplezi. "Ez az a kormányzati intézkedés, aminek csak vesztesei lesznek" - tette hozzá.

Boros Péterné szerint a kormány még nem látja, de saját maga is vesztes lesz, mivel pár hónapon belül a kieső létszámot pótolnia kell.

A legnagyobb vesztesek mégis - Boros szerint - a maradók lesznek, akik az eddigi 10 órás munkanapjukat kell, hogy meghosszabbítsák, ha meg akarják tartani a helyüket.

A szakszervezeti vezető sokkal több felelősséget várna el a kormányzattól a saját kollégái iránt, ezért arra szólítja fel Gulyás Gergely minisztert, hogy teljesítse törvényi kötelezettségét, és

hívja össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot

- ez az a szakmai fórum, ahol az egész folyamat szakmai összefüggéseit át lehetne tekinteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×