eur:
395.74
usd:
369.39
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay.com

Közszolgálati leépítés: íme a részletek

A 6810 elbocsátott ember közül a legtöbbeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeitől bocsátanak el, Rogán Antal minisztériumától mennek a legkevesebben.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelentek a 2019. január 1-jei köztisztviselői-közszolgálati létszámleépítés részletei.

A minisztériumoknál 2600 fős létszámleépítés következik, ezek előkészítési határideje ez év október vége.

A háttérintézményeknél 4210 ember nézhet új foglalkozás után.

A minisztériumi létszámlistát az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezeti, onnan 517 embernek kell távoznia,

második a belügyi tárca 401 fővel. A Rogán Antal által vezetett

Miniszterelnöki Kabinetirodától mindössze 10 főt bocsátanak el.

A háttérintézmények közül a legnagyobb "mennyiségi vesztesek" az erőforrástárca alá tartozó, innét 2250 ember megy, de 954-en a Pénzügyminiszter háttérintézményeitől is távoznak - a külügyiektől viszont csak 20-an.

A bürokráciacsökkentés címszó alatt futó intézkedéscsomagban a kormány tervei szerint kevesebb, de jobban megfizetett tisztviselő fog dolgozni a közigazgatásban.

Miközben az elbocsátottak számára külön programirodát állít fel a kormány, az InfoRádiónak nyilatkozó Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, egyelőre nem kaptak választ, hogy

miért van szükség létszámleépítésre.

"Gondoskodó elbocsátásról beszél a kormányzat, ugyanakkor jelentős feszültséget okoz, hogy a felmentési időt 2 hónapra csökkentették, így most a több ezer ember elbocsátására a kormánynak is csak ez a 2 hónap áll rendelkezésére, tehát nagyon be van szorítva az érdekegyeztetés" - folytatta, hozzátéve, a leépítéssel párhuzamosan nincs feladatmegvonás, ezért sejtése szerint úgyis fel kell majd tölteni újra a tárcákat és háttérintézményeiket.

Az előtt is értetlenül áll, hogy

miért nem kapják meg végkielégítésüket azok, akik végül el tudnak helyezkedni.

Bárdos Judit, a Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta,

a leépítés egy részét a belügynél meg tudják oldani az üres státuszok fel nem töltésével, de az érintettekkel elbeszélgetni összesen 2 hónap van úgy, hogy ebbe 10 munkaszüneti nap beletartozik a tárcánál.

Bárdos megítélése szerint sokakat majd "elengednek nyugdíjba", és lesznek olyanok is, akiket "máshol visszafoglalkoztatnak".

A számadatok mögött ott találhatók azok az álláshelyek is, amelyek jelenleg betöltetlenek. Mint Boros Péterné az InfoRádiónak rámutatott, a 6810 álláshely közül 2600 van betöltve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×