eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Elbocsátások a közszférában: már a jövő hónapban értesítik az érintetteket

A magánnyugdíjpénztári rendszeren egyelőre nem tervez változtatni a kormány. Koncepciók és tervek is vannak ugyanakkor a csok bővítéséről, néhány héten belül várható erről döntés.

2018.10.17. 14:24

Elhalasztják az új NAT bevezetését

Erős kétségei vannak a kormánynak azzal kapcsolatban, hogy jövő szeptember elsejével bevezethető az új Nemzeti alaptanterv, ezért vélhetően 2020 szeptemberére halasztják az új NAT bevezetését.

2018.10.17. 14:06

Sargentini-jelentés

Tartalmilag ebben a formájában nem támadható a jelentés, így a magyar állam keresete, amelyet ma nyújtanak be az Európai Unió Bíróságához, a jelentésről szóló szavazást támadja. A magyar kormány keresete megismerhető lesz.

2018.10.17. 14:02

Gulyás Gergelynek is van svájci frank hitele

Lakásvásárlásra fordította a pénzt, a hitel részleteit azóta is nyögi - mondta a lakáshoz jutásának körülményeit firtató kérdésre a miniszter.

2018.10.17. 13:55

Gulyás Gergely nem költözik a várba

A Miniszterelnökség nem költözik a várba, és én sem - mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Orbán Viktor miniszterelnök viszont január elsejével költözik be az új hivatalába, és a várba költözik Rogán Antal miniszter is.

2018.10.17. 13:47

A Fidesz helyzete a Néppártban

Arra a kérdésre, hogy kizárhatják-e a Fideszt az európai parlamenti választások előtt az Európai Néppártból, Gulyás Gergely azt mondta, hogy szerint a Fidesz nem marginalizálódott a pártszövetségben, és párt továbbra is azt tervezi, hogy a Néppárt tagjaként méretteti meg magát a európai parlamenti választásokon.

2018.10.17. 13:43

Szívsebész elbocsátása

Ha valaki életveszélyben van, annak azonnali ellátást kell biztosítani. Ha ez nem történik meg, akkor büntetőjogi felelőssége van azoknak az orvosoknak, akik ezt nem teszik meg - mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, hogy nincs abban a helyzetben, hogy ezt megítélje a konkrét ügyet. Vannak orvosi protokollok, szabályok, azok alapján kell eljárni - tette hozzá.

2018.10.17. 13:40

Gulyás Gergely: amióta képviselő vagyok, nem jártam háziorvosi rendelőben

AZ MSZP egészségügyben tervezett népszavazásáról - ne járjon a kormánytagoknak VIP ellátás - Gulyás Gergely azt mondta, hogy jó egészségnek örvend. A szocialista kormányok idején volt egy hasonló szerződés az állami vezetők egészségügyi ellátásáról, azzal a különbséggel, hogy akkor nem 20, hanem 40 millió forintot költöttek erre a célra. Vagyis, Gulyás Gergely szerint, azok kezdeményeznek egy 5 milliárd forintos népszavazást, akik nem 20, hanem 40 millió forintot fizettek maguknak arra a célra, amit most kifogásolnak.

2018.10.17. 13:29

Leépítések a közszférában

Már a következő hónapban értesítik azokat, akiket várhatóan elbocsátanak. A központi kormányzatban körülbelül 18 százalékos leépítés fog megvalósulni, és valamennyivel kevesebb a kormányzati intézményekben. Gulyás Gergely szerint ez összességében kevesebb lesz, mint az Index cikkében megjelent 9 ezer fő. Még idén elfogadja a kormány a szektor béreinek emeléséről szóló javaslatot. A központi közigazgatásból távozóknak szeretne segíteni a kormány, Budapesten munkaerőhiány van - mondta a miniszter.

2018.10.17. 13:24

Lakástakarék, magánnyugdíj

A magánnyugdíjpénztári rendszeren egyelőre nem tervez változtatni a kormány. Koncepciók és tervek is vannak a csok bővítéséről, néhány héten belül várható erről beszámoló. A Bankszövetség javaslatait meg fogja fontolni a kabinet.

2018.10.17. 13:16

Sorsok Háza

A kormány szándéka változatlanul az, hogy a holokauszt 75. évfordulóján, azaz jövőre megnyitja a Sorsok Háza múzeumot - erősítette meg Gulyás Gergely. Korábban a miniszterelnök a parlamentben azt mondta, hogy addig nem tervezik a hely megnyitását, ameddig nem születik konszenzus a kiállítás koncepciójáról. A kiállítás tartalmáért a felelősség a magyar államé, ugyanakkor nyitott a javaslatokra.

2018.10.17. 13:10

Kapcsolatunk Ukrajnával, kárpátaljai magyarok

Elnökválasztási kampány előtt áll Ukrajna, sokan azt gondolják, hogy kisebbségellenes retorikával szereznek szavazatokat. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy emiatt elég pesszimista a következő időszakkal kapcsolatban. A magyar kormány továbbra is szolidaritást vállal a kárpátaljai magyarsággal, minden kárpátaljai magyar számíthat a magyar állam támogatására, Magyarország minden onnan érkező magyart tárt karokkal vár - erősítette meg a miniszter.

2018.10.17. 13:07

Gazdasági növekedés

Ha a kormány jól mérte fel az erőforrásokat, akkor biztosítható a tervezett gazdasági növekedés - mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A kormányzati várakozások 4,3 százalékos növekedésről szólnak annak ellenére is, hogy felerősödtek a kockázatok.

2018.10.17. 13:04

Hajléktalanok

A hajléktalanellátók és a rendőrség a kapott jogosítványokkal megfelelően tudja kezelni a törvény hétfői hatályba lépése után a helyzetet. Ha az emberi méltóság felől közelítjük meg a kérdést, senkinek sem lehet érdeke, hogy életvitelszerűen az utcán tartózkodjon - mondta Gulyás Gergely.

2018.10.17. 13:01

Fővárosi Fejlesztési Tanács

A héten megjelenik a fővárosi fejlesztési tanácsról szóló kormányrendelet. Tarlós István feltétele volt a testület létrehozása. A testület elnöke a miniszterelnök, társelnöke Budapest főpolgármestere. Kéthavonta ülésezik majd, a kormány nagyobb hatásköröket, beleszólást enged a kormány a fővárosnak azokba a beruházásokba is, amelyek a kormány hatáskörébe tartoznak.

2018.10.17. 12:59

Kistelepülések fejlesztése

Tízmilliárdokat szán a kormány a kistelepülések fejlesztésére. Indul a falusi csok-program. Ha valaki azt vállalja, hogy a tájegységnek megfelelően újítja fel az otthonát, az plusz támogatást kap. Fejleszteni akarják a szolgáltatásokat, az orvosi ellátást, a járdafelújítást. Az ötezer fő alatti településeken szeretnének közparkokat létrehozni és a temetők karbantartására, gondozására is alapot hoznak létre.

2018.10.17. 12:54

Lakáskassza

Sokkal inkább volt kassza, mint lakás - mondta a megszüntetett állami támogatás kapcsán a miniszter. Sokkal több lakás született a csok keretein belül, mint az államilag támogatott lakáskasszával. A bankok extraprofitján kívül nem volt előnyös a konstrukció, az arra fordított mintegy 60 milliárd forint ezután a csok-ban hasznosul. Gulyás Gergely szerint a balliberális pártok a bankok érdekeit védik, amikor a lakáskasszáról hozott országgyűlési döntést bírálják.

2018.10.17. 12:51

Brexit

Magyarország egy korrekt megállapodásban érdekelt, a magyar kormány célja az, hogy megmaradjon a lehető legszorosabb kapcsolat a brexit után is Magyarország és Nagy-Britannia között.A magyarok munkavállalási joga megmarad - erősítette meg Gulyás Gergely.

2018.10.17. 12:47

Határvédelem - a Frontex nem hatékony

A ma kezdődő brüsszeli uniós csúcson a kormány azt az álláspontot képviseli majd, hogy nemzeti és uniós kötelesség a határvédelem, nem uniós szuperhatalomnak kell ellátnia ezt a feladatot. Ha megtízszereznék a Frontex létszámát, akkor sem lenne képes arra, hogy ellássa az uniós határvédelmet.

2018.10.17. 12:15

Az uniós csúcs és a Sargentini-jelentés az első téma

A magyar kormány valamennyi ezzel kapcsolatos aktuális ügyet áttekintett. A Sargentini-jelentés valójában egy Magyarország elleni boszorkányüldözés, a magyar kormány az Európai Unió bíróságához fordult miatta.- erősítette meg Gulyás Gergely.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×