eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. október 12-én.
Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: a tétek az asztalon vannak

A Törökországgal való együttműködésről, a jövő heti uniós csúcsról, a migrációról, a globalizmusról, Tarlós István főpolgármester-jelöltségéről és az ápolási díjról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Általános alapelv a külpolitikában, hogy barátokat gyűjtsünk, ne ellenségeket - jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában a miniszterelnök, hozzátéve: Törökország politikai rendszerének ügye Törökországra tartozik, az ő filozófiája inkább a tisztelet.

Orbán Viktor a török államfő magyarországi látogatása után úgy fogalmazott: Magyarországra - földrajzi helyzetéből adódóan - mindig is Berlin, Moszkva és Ankara gyakorolt hatást, emiatt a magyarok elemi érdeke, hogy Törökországnak erős vezetése, stabil külpolitikája legyen, és az országgal Magyarország jó kapcsolatokat ápoljon. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet: Budapest és Ankara szövetségesei egymásnak, hiszen Törökország tagja a NATO-nak, és a törökökkel folytatott kereskedelem "a mi oldalunkra pozitív" mérlegű.

Új szó: a határmenedzsment

Már zajlik a májusi Európai Parlament választási kampánya, emiatt nehéz tárgyalásokra számít Orbán Viktor a jövő heti Európai Uniós csúcstalálkozón a Frontex reformjáról és más migrációs témákról. Ha ez ügyben az európai helyezetet egy mondatban akarja összefoglalni, azt mondja: a tétek az asztalon vannak. Vagy: minden szög kibújt a zsákból - jelentette ki a kormányfő, arra utalva, hogy éleződik a bevándorláspártiak és az azt ellenzők harca. Hozzátette: a Brüsszelben ma hatalmon lévő bevándorláspárti erők a májusi európai parlamenti választásig mindent át akarnak erőltetni, mert előfordulhat, hogy a szavazás után egy bevándorlást elutasító többség jön létre a kontinensen.

Brüsszelben gőzerővel gyártják a betelepítési programokat - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "ez magyar szemnek egy horrorgyűjtemény" - tesztjellegű migrációs programok Afrikával, humanitárius vízum, hatáskörök az NGO-knak, a határőrizet átalakítása. Ez utóbbival kapcsolatban azt emelte ki, hogy Brüsszelben egy új szót alkalmaznak a határvédelem helyett, és a határmenedzsment kifejezés a véleménye szerint egész más gondolkodásmódot fejez ki.

"A globalisták és a nemzetiek harca zajlik"

A világban zajló folyamatokat úgy értékelte, hogy a globalisták és a nemzetiek harca zajlik, Magyarországon, Brüsszelben, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Elmondása szerint

a magyar kormány abban hisz, hogy a világ nemzetekre legyen osztva, ezek állapodjanak meg egymással és így irányítsák a világ dolgait, a globalisták pedig világkormányt akarnak,

amely kötelező jellegű döntéseket hoz, amelyeket ráerőltet az egyes országokra. Magyarországon az ellenzék képviseli a globalizmust, ám ennek "pillanatnyilag nincs jelentősége", mivel szárnyaszegettek, és a civil szervezetek erősebbek náluk - jelentette ki Orbán Viktor.

"Férfias tárgyalások voltak"

Tarlós István főpolgármester újraindulásáról azt mondta: a kerületi polgármesterek a jövő évi önkormányzati választásokra készülve üléseztek, és itt döntötték el, hogy felhatalmazzák őt Tarlós István felkérésére. A másik dolog, ami Orbán Viktor szerint fontos szerepet játszott a jelenlegi főpolgármester újraindulásában, az az, hogy szerette volna, csak az eddigieknél könnyebb munkafeltételekkel. Az egyeztetésükről azt mondta: Tarlós Istvánt "nem úgy ismerjük, mint akit Orbán Viktor egyik helyről a másikra küldhet. Egyikünk sem az a tipikus balettáncos alkat". A kormányfő szerint férfias tárgyalásokat folytattak Tarlós István megkötéseiről, de mivel ezek nagy részével egyetértett, végül megállapodtak.

A kormányfő szerint

a Budapesti Fejlesztési Tanáccsal Tarlós István jogköröket szerzett a fővárosnak,

mert ragaszkodott ahhoz: ugyan a kormányzat dönt a nagy fejlesztésekről, de még ha állami területen, állami pénzből is létesülnek ezek a nagyberuházások, mivel azok Budapesten vannak, Budapest vezetésének beleszólása kell hogy legyen. Megemlítette még a kormányfő, hogy korábban az állam 200 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány (és így a magyar emberek) a fővárostól.

Otthonápolás: 2022-re eléri a minimálbért

Néhány szóban az ápolási díjról is beszélt a miniszterelnök. Nem könnyű munka ez, igazuk volt az emelést kérőknek - jelentette ki, hozzátéve: "folyamatosan érjük el azokat a társadalmi csoportokat, akiknek a helyzetén segíteni tudunk". Azt mondta, az otthoni gyermekápolás ellentételezését évente akarják emelni, és 2022-re fogja elérni a minimálbér összegét.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×