eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. október 12-én.
Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: a tétek az asztalon vannak

A Törökországgal való együttműködésről, a jövő heti uniós csúcsról, a migrációról, a globalizmusról, Tarlós István főpolgármester-jelöltségéről és az ápolási díjról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Általános alapelv a külpolitikában, hogy barátokat gyűjtsünk, ne ellenségeket - jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában a miniszterelnök, hozzátéve: Törökország politikai rendszerének ügye Törökországra tartozik, az ő filozófiája inkább a tisztelet.

Orbán Viktor a török államfő magyarországi látogatása után úgy fogalmazott: Magyarországra - földrajzi helyzetéből adódóan - mindig is Berlin, Moszkva és Ankara gyakorolt hatást, emiatt a magyarok elemi érdeke, hogy Törökországnak erős vezetése, stabil külpolitikája legyen, és az országgal Magyarország jó kapcsolatokat ápoljon. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet: Budapest és Ankara szövetségesei egymásnak, hiszen Törökország tagja a NATO-nak, és a törökökkel folytatott kereskedelem "a mi oldalunkra pozitív" mérlegű.

Új szó: a határmenedzsment

Már zajlik a májusi Európai Parlament választási kampánya, emiatt nehéz tárgyalásokra számít Orbán Viktor a jövő heti Európai Uniós csúcstalálkozón a Frontex reformjáról és más migrációs témákról. Ha ez ügyben az európai helyezetet egy mondatban akarja összefoglalni, azt mondja: a tétek az asztalon vannak. Vagy: minden szög kibújt a zsákból - jelentette ki a kormányfő, arra utalva, hogy éleződik a bevándorláspártiak és az azt ellenzők harca. Hozzátette: a Brüsszelben ma hatalmon lévő bevándorláspárti erők a májusi európai parlamenti választásig mindent át akarnak erőltetni, mert előfordulhat, hogy a szavazás után egy bevándorlást elutasító többség jön létre a kontinensen.

Brüsszelben gőzerővel gyártják a betelepítési programokat - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "ez magyar szemnek egy horrorgyűjtemény" - tesztjellegű migrációs programok Afrikával, humanitárius vízum, hatáskörök az NGO-knak, a határőrizet átalakítása. Ez utóbbival kapcsolatban azt emelte ki, hogy Brüsszelben egy új szót alkalmaznak a határvédelem helyett, és a határmenedzsment kifejezés a véleménye szerint egész más gondolkodásmódot fejez ki.

"A globalisták és a nemzetiek harca zajlik"

A világban zajló folyamatokat úgy értékelte, hogy a globalisták és a nemzetiek harca zajlik, Magyarországon, Brüsszelben, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Elmondása szerint

a magyar kormány abban hisz, hogy a világ nemzetekre legyen osztva, ezek állapodjanak meg egymással és így irányítsák a világ dolgait, a globalisták pedig világkormányt akarnak,

amely kötelező jellegű döntéseket hoz, amelyeket ráerőltet az egyes országokra. Magyarországon az ellenzék képviseli a globalizmust, ám ennek "pillanatnyilag nincs jelentősége", mivel szárnyaszegettek, és a civil szervezetek erősebbek náluk - jelentette ki Orbán Viktor.

"Férfias tárgyalások voltak"

Tarlós István főpolgármester újraindulásáról azt mondta: a kerületi polgármesterek a jövő évi önkormányzati választásokra készülve üléseztek, és itt döntötték el, hogy felhatalmazzák őt Tarlós István felkérésére. A másik dolog, ami Orbán Viktor szerint fontos szerepet játszott a jelenlegi főpolgármester újraindulásában, az az, hogy szerette volna, csak az eddigieknél könnyebb munkafeltételekkel. Az egyeztetésükről azt mondta: Tarlós Istvánt "nem úgy ismerjük, mint akit Orbán Viktor egyik helyről a másikra küldhet. Egyikünk sem az a tipikus balettáncos alkat". A kormányfő szerint férfias tárgyalásokat folytattak Tarlós István megkötéseiről, de mivel ezek nagy részével egyetértett, végül megállapodtak.

A kormányfő szerint

a Budapesti Fejlesztési Tanáccsal Tarlós István jogköröket szerzett a fővárosnak,

mert ragaszkodott ahhoz: ugyan a kormányzat dönt a nagy fejlesztésekről, de még ha állami területen, állami pénzből is létesülnek ezek a nagyberuházások, mivel azok Budapesten vannak, Budapest vezetésének beleszólása kell hogy legyen. Megemlítette még a kormányfő, hogy korábban az állam 200 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány (és így a magyar emberek) a fővárostól.

Otthonápolás: 2022-re eléri a minimálbért

Néhány szóban az ápolási díjról is beszélt a miniszterelnök. Nem könnyű munka ez, igazuk volt az emelést kérőknek - jelentette ki, hozzátéve: "folyamatosan érjük el azokat a társadalmi csoportokat, akiknek a helyzetén segíteni tudunk". Azt mondta, az otthoni gyermekápolás ellentételezését évente akarják emelni, és 2022-re fogja elérni a minimálbér összegét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×