INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

hajléktalan

közterület

hajléktalanszálló

emmi

menhely alapítvány

Menhely Alapítvány: nincs mindenkire felkészülve a hajléktalanellátó-rendszer

Menhely Alapítvány: nincs mindenkire felkészülve a hajléktalanellátó-rendszer

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályi változás az egész társadalom érdekét szolgálja.

Hétfőtől szabálysértésnek számít az életvitelszerű közterületi tartózkodás, így várhatóan azon hajléktalanok ellen, akik a hatósági felszólítás hatására sem veszik igénybe a menhelyek valamelyikét, eljárást fognak indítani. Mindez az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint az egész társadalom érdekét szolgálja, hiszen

célja, hogy ne legyen utcán éjszakázó hajléktalan és az állampolgárok zavartalanul használhassák a közterületet.

A politikus sajtótájékoztatón elmondta: számítanak a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek együttműködésére annak érdekében, hogy az új feladatként felmerülő igényeknek emberségesen és eredményesen tudjon megfelelni az ellátórendszer.

Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke azonban nemrég az InfoRádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy idén nagyobb nyugtalanság övezi a téli krízisidőszakra való felkészülést, mint korábban.

„Az alkohol- és drogfüggők, a különböző pszichiátriai betegségekkel és fogyatékkal élők befogadására nem igazán van felkészülve az ellátórendszer”

– hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, ezeknek az embereknek az ellátása szakemberek hiányában szinte lehetetlen. „Nem tudjuk, hogy ezeket a speciális ellátóhelyeket hogy hozzuk létre vagy hogy működtessük” – tette hozzá.

Amint nemrég Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette, a kormány várakozásai szerint az országosan 9800 szálláshelyre minden rászorulót be tudnak fogadni, Győri Péter azonban úgy látta, hogy ez a szabálysértési módosítás hatálybalépésével már kevés lehet.

A kormány nemrég 300 millió forintos többletet rendelt a hajléktalanellátásra fordítható kerethez, és várhatóan szintén hétfőtől négy órával meghosszabbítják a hajléktalan emberek számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását, hogy illeszkedjen az éjszakai menedékhelyek nyitvatartásához és a nap 24 órájában el tudják látni a rászorulókat.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Menhely Alapítvány: nincs mindenkire felkészülve a hajléktalan-ellátórendszer
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018