eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az otthonápolási díj emelését követelték a Parlamentben

Az otthonápolás munkává nyilvánítását követelik az ellenzéki pártok és egy civil szervezet.

Nyilvánítsák munkává az otthonápolást és adjanak tisztességes fizetést az elvégzőinek - ezt kéri az országgyűlési képviselőktől Csordás Anett, a "Lépjünk, hogy léphessenek" Közhasznú Egyesület képviselője, aki egy kerekesszékben közlekedő, halmozottan sérült kisfiú társaságában jelent meg az Országházban.

"Ha a hónap folyamán nem kapjuk meg az azonnali 50 ezer forintos emelést, amit kértünk, akkor szeptember 28-án újra kiállunk a Parlament elé, és addig fogjuk ezt folytatni, amíg nem történik változás, hiszen ez a helyzet jelenleg tarthatatlan és lehetetlen" - mondta Csordás Anett.

Az otthonápolás témája a plenáris ülésen is szóba került. Tordai Bence, a Párbeszéd frakciójának tagja arra hívta fel a figyelmet, az otthonápolást Romániában munkaviszonyként ismerik el és havi 130 ezer forint fizetéssel honorolják, Magyarországon viszont 53 ezer forinttal alázzák meg az érintett családokat.

"Egy kormány, egy politikai rendszer erkölcsi minőségét az mutatja meg, ahogyan a közösség legkiszolgáltatottabb tagjaival bánik, ahogy rájuk gondoskodik - illetve jelenleg nem gondoskodik" - jelentette ki a politikus.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában felsorolta a kormány szociálpolitikai intézkedéseit a béremeléstől a családi adózásig. "Volt olyan kormányzat, amelyik minden pénzügyi vagy politikai hatalmassággal szembe mert szállni az emberek érdekében azért, hogy akik nehéz helyzetbe kerülnek, vagy azért, mert keveset keresnek, vagy mert sokan a nagycsaláddal együtt a szegénységet is vállalták 2010 előtt, vagy azért, mert a bankok akarnak rajtuk nyerészkedni, akkor ez a Fidesz volt.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta nekik, hogy még szeptemberben tárgyalni fognak az otthonápolásról, bár erre az érintetteket tömörítő civil szervezetet nem hívták meg, A DK-hoz hasonlóan az MSZP is követeli, hogy a halmozottan sérült hozzátarotójukról napi 24 órában gondoskodók ne napi 1760 forint segélyt kapjanak, hanem jóval többet, és ne 12 ezren, mint most, hanem 52 ezren. A szocialisták szerint az otthonápolás munkaviszonnyá minősítése évente 6 milliárd forintból megoldható lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×