eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

A tavalyinál magasabb összegű lehet a nyugdíjprémium - a nap hírei

A tavalyinál magasabb összegű nyugdíjprémiumot ígért a miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésén. Kilép az LMP-ből és a párt parlamenti frakciójából Szél Bernadett. Legalább 70 ezer eurót fizethetett a megrendelő a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásáért. A nap legfontosabb hírei október 1-jén.

Magasabb összegű lesz az idei nyugdíjprémium-kifizetés, mint legutóbb volt - jelentette be a miniszterelnök.Orbán Viktor az Idősek Tanácsa ülésén beszámolt arról is, hogy ebben az évben eléri a 230 ezret azoknak a nőknek a száma, akik igénybe veszik a 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét. Hozzátette: november 1-jétől új nyugdíjszabályok lépnek hatályba, amelyek lehetővé teszik, hogy a munkába álló nyugdíjasok megkapják a nyugellátást és a munkabérüket is.

A kormányfő a jövőben is elmegy a magyar szempontból fontos gazdasági, sport vagy kulturális eseményekre – ahogyan azt tette az elmúlt 30 évben is. Orbán Viktor ezt a jobbikos Szilágyi György kérdésére válaszolva jelentette ki a parlamentben. Az ellenzéki politikus a luxusrepülős utazásaival kapcsolatban egyebek mellett számon kérte a miniszterelnökön a kormánytisztviselők etikai kódexét, amely alapján nem lehet elfogadni lekötelező mértékű ajándékot. Orbán Viktor úgy reagált, hogy szeretné látni azt az embert, aki őt le tudja kötelezni. Az Átlátszó a múlt héten írta meg, hogy a kormányfő luxusrepülővel utazott vissza Budapestre a Vidi bulgáriai mérkőzéséről. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: Orbán Viktor a csapat minden mérkőzésére el szokott menni a Vidi vendégeként, tehát az úton Garancsi István üzletember, klubtulajdonos vendége volt.

Kilép az LMP-ből és a párt parlamenti frakciójából Szél Bernadett. A politikus jövőben független képviselőként fog dolgozni. Vele együtt szintén kilép a frakcióból Szabó Szabolcs is. Szél Bernadett hozzátette: olyan politizálást kívánnak megvalósítani, amelynek középpontjában a NER, vagyis a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni aktív küzdelem és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak felkarolása áll. Szél Bernadett augusztus végén mondott le társelnöki és a frakcióvezetői posztjáról, miután az LMP etikai bizottsága elmarasztalta.

A V4-ek közös politikai akarata a Budapest-Varsó gyorsvasúti összeköttetés - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a cseh, a szlovák és a lengyel külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után kiemelte: már ezen a héten kiírják a közbeszerzési eljárást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének egy éves elhalasztását kezdeményezi a Pedagógusok Szakszervezete.Az érdekvédelmi szervezet azt szeretné, ha lenne elegendő idő az érdemi szakmai párbeszédre, majd a felkészülésre. A PSZ azt is kifogásolja, hogy nem készült el a törvény által előírt értékelés arról, hogyan vált be a jelenlegi Nat, így nem tudni, mit és miért akarnak megváltoztatni.

Legalább 70 ezer eurót fizethettek a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásáért- jelentették be a szlovák bűnüldöző szervezetek. A folyamatban lévő nyomozás eredményeiről az ügyész elmondta azt is, hogy a megrendelés csak Ján Kuciak kivégzésére szólt, menyasszonya csak véletlen áldozat volt. Elhangzott az is: a kettős gyilkosságot az a múlt héten őrizetbe vett férfi követte el, akit a révkomáromi rendőrség volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó.

A rákkutatás területén elért eredményeiért az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Az illetékes bizottság indoklása szerint a szakemberek a rák elleni modern immunterápia kifejlesztésével érdemelték ki a legrangosabb tudományos elismerést.

Stockholmban nemi erőszak miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték Jean-Claude Arnault francia származású kulturális menedzsert, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik tagjának férjét. A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy a férfi korábban hét alkalommal is, még a bejelentés előtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjasok nevét.

Eltemették Kulcsár Győzőt a Farkasréti temetőben. A négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőröző, a Nemzet Sportolója 77 éves korában, hosszan tartó betegség után halt meg szeptember 19-én. Kulcsár Győző az 1964-es, a ’68-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban nyert aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is olimpiai bajnok lett.

Meghalt Charles Aznavour francia sanzonénekes, zeneszerző és színész. 94 éves volt. Az énekes japán turnéjáról tért vissza. Nyáron számos koncertjét lemondani kényszerült, miután márciusban elesett és kettős kartörést szenvedett.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×