eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Orbán Viktor: több lehet a nyugdíjprémium, mint legutóbb

A miniszterelnök szerint rehabilitálni kell a családról való gondolkodást.

Idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés, és minden számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

A kormányfő beszámolt továbbá a testület tagjai előtt arról, hogy ebben az évben eléri a 230 ezret azoknak a nőknek a száma, akik igénybe vették a 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét.

"Mi ezt nagymamanyugdíjnak szoktuk magunk között nevezni, mert ezt egy családpolitikai intézkedésnek is szántuk"

- fogalmazott.

Orbán Viktor azt is mondta, rehabilitálni kell a családról való gondolkodást, helyre kell állítani a többgenerációs családi gondolkodási modellt Magyarországon. Mint mondta, az Európa szinte minden országát sújtó népességfogyásra adott válaszok radikálisan megosztják a kontinenst. Európa egyik fele szerint ugyanis ha nincs elég fiatal, "vegyünk (...) Afrikából meg Ázsiából, vagyis telepítsünk be az elfogyó őshonosok, bennszülöttek helyett migránsokat, idegeneket". A másik irányzat szerint - ez a "romantikus", "ezek volnánk mi" - "ha akarunk változtatni ezen a helyzeten, akkor még akár sikerülhet is" - mondta a kormányfő.

"A kormány célja, hogy Magyarország képes legyen a biológiai reprodukcióra, ennek érdekében erőteljes családpolitikát folytat."

A kormányfő szerint a társadalmi válasznak nemcsak a fiatalok gyermekvállalásáról kell szólnia, hanem kulturális változásra is szükség van, a családról úgy kell gondolkodni, amely a fiatalokból, a gyermekeikből és a nagyszülőkből is áll. "Az idősek ne terhet jelentsenek egy közösség, egy család számára, hanem sokkal inkább erőforrást" - szavai szerint ebben áll a családról való gondolkodás rehabilitálása.

Gazdasági versenyképesség

A 2018-2030 közötti időszak legfontosabb feladatának a gazdasági versenyképesség növelését nevezte a miniszterelnök, mert csak így lehet folytatni egyebek között a családtámogatási rendszert és a nyugdíjak értékének növelését. Utóbbival kapcsolatban a kormányfő emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt minden évben csökkent a nyugdíjak értéke, azóta azonban ez megváltozott, tavaly már nyugdíjprémiumot is fizettek, amely idén is megtörténik. Mivel a gazdasági növekedés ebben az évben 4 százalék fölött lesz, közel a 4,5 százalékhoz,

a nyugdíjprémium idén "minden emberi számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt."

A korábbi megállapodás hatályban van: tehát a kormány a nyugdíjak értékét megőrző politikát folytat, sőt nyugdíjemelésekre törekszik, a nyugdíjasok pedig támogatják azt a gazdaságpolitikát, amely képes előállítani ennek a nyugdíjemelésnek az anyagi alapjait - mondta Orbán Viktor.

"November 1-jétől új világ köszönthet az idős korú magyarokra"

A kormányfő szólt a nyugdíjasok munkavállalásának kérdéséről is. Mint mondta, ma több munkahely van Magyarországon, mint amennyi munkaképes, nyugdíjkorhatár előtt álló ember. Ezért lehetővé kell tenni a dolgozni akaró nyugdíjasoknak, hogy a nyugdíjuk megtartása mellett maradhassanak a munka világában, illetve visszakapcsolódhassanak oda. A kormányfő az Idősek Tanácsa előtt ismertette az ezzel kapcsolatos új intézkedéseket, például a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását, amelyekből ma 146 van, és 10 600 embert foglalkoztatnak. Emellett november 1-jétől olyan új szabályok lépnek hatályba, amelyek lehetővé teszik, hogy

a dolgozó nyugdíjasok egyrészt megkapják a nyugdíjukat, másrészt a munkabérüket, úgy, hogy utóbbi után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni

- erősítette meg Orbán Viktor.

Értékelése szerint ez azt jelenti, hogy idősebb emberek foglalkoztatása egyszerre jó üzlet a munkaadónak és annak is, aki még érez magában erőt, hogy dolgozzon. A kormányfő szerint november 1-jétől új világ köszönthet az idős korú magyarokra, akik joggal akarják megkapni és megtartani a nyugdíjukat, és közben azt is szeretnék, hogy ha nyugdíj mellett dolgoznak, akkor ne büntesse, hanem támogassa őket ebben a magyar állam.

Ha a 2-2,5 millió nyugdíjasnak csak néhány százaléka akar visszatérni dolgozni, akkor a magyar munkaerőpiac és a magyar gazdaság "egy óriási energiainjekcióhoz jut", ami látszódni fog a következő évek gazdasági növekedésében is - mondta a kormányfő.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×