eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Varga Mihály: a munkalehetőség, a lakáshoz jutás és az oktatás a fiatalok szülőföldön maradásának kulcsa – hírösszefoglaló

A pénzügyminiszter szerint a munkalehetőség, a lakáshoz jutás és az oktatás a fiatalok szülőföldön maradásának kulcsa. A családbarát intézkedésekről indul nemzeti konzultáció. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány nem váltható le csupán parlamenti eszközökkel.

A pénzügyminiszter szerint a munka, a lakáshoz jutás és az oktatás kedvező feltételei jelentik a kulcsot a fiatalok szülőföldön maradásához. Varga Mihály a Fidelitas Országos Választmányának balatonföldvári ülése után azt mondta: európai összevetésben egyre kisebb, jelenleg 10 százalék alatt van a fiatalkori munkanélküliség Magyarországon, és ezt a kormány munkahelyteremtéssel tovább kívánja csökkenteni.

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb problémának tartja az agrárminiszter, hogy különvált a termelés és a feldolgozás. Nagy István a Nógrád megyei gazdanapon a jövő nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők részesüljenek a feldolgozásból származó haszonból is. Hozzátette: ha ezt sikerült elérni együttműködésekkel, akkor a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemek haszna 20-25 év múlva kereskedelmi láncok megvásárlását is lehetővé tenné, ami biztos piacot jelentene a termékeknek.

Heteken belül indul a nemzeti konzultáció arról, hogy milyen intézkedések szükségesek a családbarát Magyarország kialakításához - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kormány az egyik legfontosabb feladatának tartja a családok támogatását.

Országszerte 71 Család- és KarrierPONT-ot hoz létre a kormány – erősítette meg a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a megyénként 3-4 ilyen létesítmény feladata, hogy megtalálják a helyben, rugalmas formában ellátható munkaköröket és azokat a nőket, akik ezeket a munkalehetőségeket keresik.

A kormány legfontosabb feladatának nevezte az ország népességcsökkenésének megállítását a nemzetpolitikai államtitkár. Potápi Árpád kijelentette: ennek egyik eszköze, hogy több forrást fordítanak a gyermekekre, a gyermekvállalásra, a családok támogatására Magyarországon és a határon túl.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány nem váltható le csupán parlamenti eszközökkel. Évadnyitó beszédében Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem akar felfordulást, de azt szeretné, ha a választók mind többen mozdulnának meg, és utcai tüntetésekkel vagy a szabad beszéd helyi fórumaival ráznák fel az országot.

Kötelességnek tartja az emlékezést a kommunista diktatúra elnyomására az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Recski Nemzeti Emlékparkban tartott megemlékezésen kijelentette: felelősséggel és elégtétellel tartozunk az egykor a munkatáborban raboskodóknak.

Hetven év után hazakerülhet 600 ezer, a II. világháború idején szovjet fogságba hurcolt magyar adata. A Magyar-Orosz Levéltári Vegyesbizottság a napokban állapodott meg az Oroszországban őrzött levéltári adatok feltárásáról. Ezzel kiderülhet, hogy hol nyugszik az a 60 ezer magyar, aki soha nem tért haza a Szovjetunióból.

Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb osztályzatát változatlan stabil kilátással a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő a döntés fő okai között kiemelte a közösség rendkívül erőteljes tagállami támogatottságát, valamint a javuló adósminőséget, amelyet több uniós gazdaság felminősítése is jelzett.

Csak a Keresztényszociális Unió vezetésével tartja továbbra is sikeresnek Bajorországot a párt elnöke. Horst Seehofer Münchenben a CSU kongresszusán beszélt erről. A legutóbbi felmérések szerint a párt története egyik legrosszabb eredményét érheti el az október 14-i tartományi törvényhozási választáson és elveszítheti abszolút többséget a müncheni Landtagban.

A maffia ellen emelt szót Ferenc pápa Szicíliában. A katolikus egyházfő a maffiózók által meggyilkolt Giuseppe Puglisi atya halálának 25 évfordulóján tartott palermói megemlékezésen arra szólította fel a bűnszervezetet, hogy hagyjon fel a pénz és a hatalom hajhászásával.

Trópusi viharrá szelídült az Egyesült Államok keleti partján a Florence hurrikán, amely eddig 5 halálos áldozatot követelt. Észak-és Dél-Karolina part menti településein térdig ér a víz, óránként 100-110 kilométeres szél tombol, áradnak a folyók. Észak-Karolinában több mint 800 ezren maradtak áram nélkül.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×