eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

Több mint százezer család kérte a HPV-oltást gyermekének az elmúlt három évben az iskolai oltóprogramban.

Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

"Az érdeklődés 75 százalék körül volt azok között, akiket megszólítottak az iskolákban az iskolaorvosok, a védőnők, ez jelentős szám, de még mindig van hova fejlődni.

Az lenne a legszerencsésebb, ha teljes átoltottságot lehetne elérni és 80-85 százalék fölé lehetne vinni ezt a számot" - közölte az orvosigazgató.

Több vakcina is létezik

"Létezik két-, négy- és kilenckomponensű védőoltás. Abban különbözik, hogy minél több HPV-törzs ellen tud védeni a minél nagyobb komponensszámú oltás"- magyarázta Szőnyi György.

Mint mondta:

a 2018-2019-es tanévben már az egyik legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű védőoltást kaphatják meg a fiatalok.

A HPV-fertőzés olyan betegségek kialakulásában jelent kockázatot, mint például a méhnyakrák, de a nemi szemölcsök kialakulásában is szerepet játszik, ami Magyarországon százezres kört érint.

"A méhnyakon kívül, a hüvely, a hüvelybemenet, a gát tájéka, végbél környéke, de akár a szájüregi terület daganatait is meg lehet óvni, mert a humán papillomavírusnak ebben is komoly szerepe van. A kilenckomponensű védőoltással tudjuk ezen széles területet a legnagyobb mértékben levédeni" - hívta fel a figyelmet Szőnyi György.

Nincsenek mellékhatások

Az elmúlt mintegy tizenkét évben több millió HPV elleni védőoltást adtak be a világon, de komoly mellékhatást még sosem tudtak összefüggésbe hozni vele – emelte ki az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy 12 éve ad be védőoltásokat, de eddig még rossz tapasztalata nem volt.

2018 májusáig világszerte összesen 89 országban érhető el a HPV-oltás oltóprogram keretében, 20 országban pedig ugyanazt a vakcinát használják, mint Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×