INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

hpv

oltás

betegség

megelőzés

Szolnok, 2013. február 11. Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban. MTI Fotó: Mészáros János

HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Több mint százezer család kérte a HPV-oltást gyermekének az elmúlt három évben az iskolai oltóprogramban.

Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

"Az érdeklődés 75 százalék körül volt azok között, akiket megszólítottak az iskolákban az iskolaorvosok, a védőnők, ez jelentős szám, de még mindig van hova fejlődni.

Az lenne a legszerencsésebb, ha teljes átoltottságot lehetne elérni és 80-85 százalék fölé lehetne vinni ezt a számot" - közölte az orvosigazgató.

Több vakcina is létezik

"Létezik két-, négy- és kilenckomponensű védőoltás. Abban különbözik, hogy minél több HPV-törzs ellen tud védeni a minél nagyobb komponensszámú oltás"- magyarázta Szőnyi György.

Mint mondta:

a 2018-2019-es tanévben már az egyik legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű védőoltást kaphatják meg a fiatalok.

A HPV-fertőzés olyan betegségek kialakulásában jelent kockázatot, mint például a méhnyakrák, de a nemi szemölcsök kialakulásában is szerepet játszik, ami Magyarországon százezres kört érint.

"A méhnyakon kívül, a hüvely, a hüvelybemenet, a gát tájéka, végbél környéke, de akár a szájüregi terület daganatait is meg lehet óvni, mert a humán papillomavírusnak ebben is komoly szerepe van. A kilenckomponensű védőoltással tudjuk ezen széles területet a legnagyobb mértékben levédeni" - hívta fel a figyelmet Szőnyi György.

Nincsenek mellékhatások

Az elmúlt mintegy tizenkét évben több millió HPV elleni védőoltást adtak be a világon, de komoly mellékhatást még sosem tudtak összefüggésbe hozni vele – emelte ki az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy 12 éve ad be védőoltásokat, de eddig még rossz tapasztalata nem volt.

2018 májusáig világszerte összesen 89 országban érhető el a HPV-oltás oltóprogram keretében, 20 országban pedig ugyanazt a vakcinát használják, mint Magyarországon.

Nyitókép: Mészáros János

Kapcsolódó hang

Van igény a HPV-oltásra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018