eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ezrével utasítják el a szülők lányuk ingyenes HPV-oltását

A 2018-2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a HPV elleni ingyenes védőoltást hetedikes lányának, közülük csak 422-en indokolták ezt azzal, hogy a gyermek már korábban megkapta a vakcinát. Az átoltottság így 78 százalék körüli - írta a Világgazdaság. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádióban érthetetlennek nevezte az elutasítást.

"Sajnos az az igazság, hogy az emberi butaságnak nincs nagyon határa" - kommentálta az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, hogy az idei tanévben 8710 szülő utasította el gyermeke ingyenes HPV-oltását.

Póta György úgy látja, hogy az oltásellenesség most valamilyen divat lett, holott

a védőoltás az egyik legfontosabb dolog, amit az orvostudomány fölfedezett az elmúlt az időszakban.

"Beszéljünk konkrétan a HPV-ről! Ma Magyarországon évente legkevesebb 1300-1400 nőnél fedezik fel a méhnyakrák valamilyen stádiumát. Sajnos ma még minden évben hasonló számokkal találkozunk, és közel 400-an bele is halnak ebbe a betegségbe" - mutatott rá Póta György.

Szerinte ezekkel

a számokkal azok is tisztában vannak, akik elutasítják az oltást, de hogy miért hisznek jobban egy teljesen megalapozatlan, oltásellenes gondolatnak, azt érthetetlennek nevezte a szakember.

Úgy látja, az oltásellenesek számára kevésbé bizonyított a védőoltások megelőző szerepe, mint azok a kitalációk, hogy az oltástól milyen bajai lehetnek az embernek.

Póta György hangsúlyozta, az oltott populációban "kilencvensok" százalékban nem jelentkezik később a humán-papillóma vírus törzse. Azért nem 100 százalék, mert "a HPV-nek igen sokféle törzse van, és a védőoltás csak a megbetegedést kiváltó vírustörzsek nagy többségére érvényes", a vírusok pedig mindig mutálódnak is egy kicsit. A HPV okozhat egyéb nemiszervi rákot is, de gégerákot, végbélrákot, sőt, vírusos szemölcsöt is - mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×