eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok rajzolnak a táblára a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Életveszélyes az iskola, évekig nem lesz tanítás

Több mint 750 diák kényszerül költözni, mert a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épületét oktatási célra alkalmatlannak nyilvánították a napokban. A felújítás akár egy-két évig is eltarthat.

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete oktatási célra alkalmatlan, ezért az itteni osztályok más intézményekben kezdik el az új tanévet szeptemberben. A bama.hu úgy tudja, néhány napja egy államtitkári értekezleten hangzott el, hogy az iskola épülete életveszélyessé vált.

Az IMS-technológiával épült létesítményt az önkormányzat európai uniós forrásból (400 millió forint) és saját önerőből (500 millió forint) újítaná fel. A héten a városháza és a Pécsi Tankerületi Központ közös sajtóközleményt adott ki, melyben leírta, az épület felújítását hátráltatta, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás az építőiparban tapasztalható költségnövekedések miatt eredménytelen lett, így az épület fejlesztése a tervekkel ellentétben ezen a nyáron nem indulhatott még el. A teljes rekonstrukció 1,3 milliárd forintba kerülne, vagyis négyszáz millió forint hiányzik. Jelenleg egyeztetés zajlik a kormány és a tankerület között, hogy a szükséges forrást milyen forrásból teremtsék elő.

Az iskolakomplexum teljes felújítása egy évet venne igénybe, de mivel új közbeszerzést kell kiírni és elbírálni, optimista szakmai becslések esetén is csak egy-két év múlva költözhetnek vissza az iskolájukba a diákok és a tanárok.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×