eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Döntöttek Szentkirályon az M44-es főút helyi nyomvonaláról

Érvényes és eredményes volt a helyi népszavazás, így eldőlt az M44-es főút szentkirályi nyomvonala - közölte az MTI-vel a Bács-Kiskun megyei település jegyzője.

Lajos Krisztina, a szentkirályi választási iroda vezetője elmondta: a szavazóköri jegyzékben szereplő 1571 választópolgár közül 906-an jelentek meg a két szavazókörben, mindössze egy voks volt érvénytelen.

Tavaly decemberben a kormány úgy döntött, hogy egyelőre nem folytatódik az M44-es gyorsforgalmi út építése Nagykőrös felé, hanem a forgalmat egy 18,5 kilométer hosszú ideiglenes leágazással Szentkirály területén vezetik keresztül.

Az M44-es gyorsforgalmi út helyi leágazására készült első változat szerint a települést átszelő mellékutat átépítik, majd főúttá minősítik. A szentkirályiak aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelynek nyomán két másik terv is született, lényegesen más műszaki tartalommal. Ezek alapján a községet átszelő mellékút minősítése megmaradna, a teherforgalmat pedig a 44-es főútra terelnék. Így nem lenne szükség jelentős kisajátításokra és a forgalomnövekedés is elviselhetőbb lenne.

Az utóbb kidolgozott két változat közötti jelentős különbség, hogy az egyik belterületen, a már meglévő nyomvonalon vezetné a forgalmat óránként 30 kilométeres sebességcsökkentéssel és állandó sebességméréssel. Ezzel szemben a másik, összességében a harmadik változat számol a belterületet elkerülő, nagyjából 3 kilométeres útszakasszal is.

A szentkirályiak több mint fele, 866 választópolgár végül a harmadik változatra, a "mellékút kerékpárúttal és belterületi elkerülővel" lehetőségre szavazott, ami 95,6 százaléka az érvényesen szavazóknak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×