eur:
393.88
usd:
369.07
bux:
65865.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Érkezik a hidegfront - itt vannak a figyelmeztetések

Hidegfront vonul át felettünk, ami többfelé okoz záport, zivatart, és a keleti megyék kivételével pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. Az Alföldön és a Tiszántúlon továbbra is érvényben van a hőség miatti figyelmeztetés, a déli és középső országrészben azonban zivatarok és erős széllökések miatt figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Napközben nyugaton, északnyugaton megnövekszik a felhőzet, másutt az erőteljes gomolyfelhő-képződés lesz jellemző, de több-kevesebb napsütés mindenhol lesz. Délelőtt elszórtan, a déli óráktól többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A délnyugati szél nyugat felől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 26 és 30, másutt 31 és 35 Celsius-fok között alakul. Késő estére 21, 28 fokra hűl le a levegő.

Este fokozatosan csökken a felhőzet. Eleinte elszórtan, majd éjfél után néhol, elsősorban a Dunától keletre várható zápor, egy-egy zivatar. A szél fokozatosan mindehol északnyugatira fordul, többnyire mérsékelt marad, de a Dunántúl északi felén élénk széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Figyelmeztetések

A heves zivatar veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Somogy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A keddi zivatarokat elsősorban viharos (70-90 kilométer/órás, néhol ezt meghaladó) széllökések, (20-30 milliméternyi esővel) felhőszakadás , kisebb eséllyel (1-2 centiméteres átmérőjű jéggel) jégeső kísérheti.

Szerdán az északkeleti, keleti megyékben fordulhat elő elszórtan további (nem heves) zivatar. A legjellemzőbb kísérőjelenség az intenzív csapadék lehet.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×