eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Dízel csarnok Kőbányai úti homlokzata a volt Északi járműjavító területén. Ebbe az épületbe tervezik a Közlekedési Múzeum telepítését. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kőbányai rozsdaövezetbe lehel életet az új Közlekedési Múzeum

Nemzetközi tervpályázatot írt ki a Közlekedési Múzeum az intézmény Népliget melletti új telephelyének kialakítására.

Tavaly decemberben döntött arról a kormány a múzeum kezdeményezését elfogadva, hogy a Közlekedési Múzeum - élve a lehetőséggel, hogy elköltözhet a városligeti épületből elköltözhet - új helyszínre költözik.

Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy Kőbányán, a MÁV volt északi járműjavítóját választották ki új helyszínnek. Az elmmúlt hetekben, hónapokban teljes körűen felmérték a rozsdaövezet épületeit és nemzetközi építészeti tervpályázatot írtak ki az új Közlekedési Múzeum létrehozására ezen a területen.

Vitézy Dávid elmondta, hogy

nyílt pályázatról van szó, tehát bárki elindulhat rajta, akinek vannak megfelelő referenciái, ugyanakkor meg is hívtak rá tervezőket és irodákat,

köztük a szakma hazai legnagyobbjait, illetve világhírű külföldi tervezőket és irodákat a legnevesebbek közül. Vitézy Dávid példaként említette a müncheni BMW Múzeum tervezőit, bővítőit, a londoni Viktória és Albert Múzeum bővítésén dolgozókat, illetve a New York-i Modern Művészetek Múzeumának fejlesztőit.

Mint a főigazgató elmondta, ez az egyik legnagyob tervpályázat, amelyet az utóbbi időben kiírtak budapesti ipari rozsdaövezet hasznosítására, amelyekből az elmúlt években eltűnt az ipar, és most kihasznáatlanul, üresen állnak.

Vitézy Dávid nem tart attól, hogy a helyszínváltozás, az új környezet kevesebb látogatót vonz majd.

Mint mondta, az új múzeum is könnyen elérhető lesz, hiszen a főváros egyik fontos körgyűrűs villamosvonala, 1-es villamos közelében áll majd. A főigazgató fontosnak nevezte, hogy ezeket a rozsdaövezeteket újra megtöltsék élettel, tehát, mint mondta, úgy tekintenek a múzeum új helyszínére, mint egy óriási városfejlesztési potenciálra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×