eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Diákhitel bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az apák kedvezményeiért lobbizik a HÖOK

Kirekesztőek az ombudsman szerint a diákhitel elengedésének feltételei, ezért azok újragondolására kéri a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az alapvető jogok biztosa. Jelenleg ugyanis csak a két- és háromgyermekes anyák kaphatnak kedvezményt, az ugyanennyi gyermeket nevelő apák nem.

Januártól 1-től jelentősen változott a diákhitel, amelynek egyeztetésén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is részt vett. Ilyen változás, hogy a kétgyermekes nők vagy örökbefogadók tartozásának 50 százalékát, a háromgyermekesek teljes tartozását elengedi a kormány - mondta Vámosi Péter, a HÖOK elnökhelyettese.

A két-, vagy háromgyermekes férfiak viszont semmilyen kedvezményt nem kapnak, a HÖOK ezért az alapvető jogok biztosához fordult, hogy értékelje, diszkriminatív-e ez a gyakorlat.

Az alapvető jogok biztosának jelentésében az olvasható, hogy a jogalkotói mérlegelés eredménye nem felel meg az észszerűség követelményének, hiszen

a családok támogatása annak függvényében tér el, hogy melyik szülőnek van még vissza nem fizetett hallgatói hiteltartozása.

Székely László, ombudsman az alapjogi aggályok elhárítása érdekében felkérte Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, módosítsák úgy a vonatkozó rendeletet, hogy a diákhitel törlesztésével kapcsolatos kedvezményeket valamennyi érintett család igényelhesse.

A HÖOK bízik benne, hogy az ombudsmani jelentés hatására a kormány kiterjeszti a kedvezményt az apákra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×