INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

diákhitel

höok

kedvezmény

A Diákhitel bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Az apák kedvezményeiért lobbizik a HÖOK

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Kirekesztőek az ombudsman szerint a diákhitel elengedésének feltételei, ezért azok újragondolására kéri a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az alapvető jogok biztosa. Jelenleg ugyanis csak a két- és háromgyermekes anyák kaphatnak kedvezményt, az ugyanennyi gyermeket nevelő apák nem.

Januártól 1-től jelentősen változott a diákhitel, amelynek egyeztetésén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is részt vett. Ilyen változás, hogy a kétgyermekes nők vagy örökbefogadók tartozásának 50 százalékát, a háromgyermekesek teljes tartozását elengedi a kormány - mondta Vámosi Péter, a HÖOK elnökhelyettese.

A két-, vagy háromgyermekes férfiak viszont semmilyen kedvezményt nem kapnak, a HÖOK ezért az alapvető jogok biztosához fordult, hogy értékelje, diszkriminatív-e ez a gyakorlat.

Az alapvető jogok biztosának jelentésében az olvasható, hogy a jogalkotói mérlegelés eredménye nem felel meg az észszerűség követelményének, hiszen

a családok támogatása annak függvényében tér el, hogy melyik szülőnek van még vissza nem fizetett hallgatói hiteltartozása.

Székely László, ombudsman az alapjogi aggályok elhárítása érdekében felkérte Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, módosítsák úgy a vonatkozó rendeletet, hogy a diákhitel törlesztésével kapcsolatos kedvezményeket valamennyi érintett család igényelhesse.

A HÖOK bízik benne, hogy az ombudsmani jelentés hatására a kormány kiterjeszti a kedvezményt az apákra is.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Az apák kedvezményeiért lobbizik a HÖOK
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018