eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Konzultációt indít a fiatalok elvándorlásáról a Societas

Az MSZP szerint kivándorlási válság van Magyarországon: 600 ezer fiatal ment el, "Magyarország és a nemzet is vesztes".

A fiatalok elvándorlásáról indít online konzultációt az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas szeptemberben. Torzsa Sándor elnök vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, kivándorlási válság van Magyarországon, 600 ezer fiatal ment el, "Magyarország és a nemzet is vesztes".

Elmondása szerint szeretnék felmérni, hogy milyen helyzetben vannak azok, akik a kivándorlás előtt állnak, és választ szeretnének kapni arra is, hogy milyen segítségre lenne szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy ne hagyják el az országot.

A Fidesz kivándorlást segítő szervezet lett Torzsa Sándor szerint,

a Gyere haza fiatal programra milliárdokat költöttek el, de csak 150 fiatalt sikerült hazahívni és őket is "átverték", a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas pedig "egy értelmes szót" nem tud mondani ennek a generációnak az érdekében.

A Societas elnöke felszólította a Fidelitas elnökét, a parlamenti képviselővé vált Böröcz Lászlót, hogy kezdeményezze egy kivándorlási válságstratégia megalkotását, és érje el a kormánynál, hogy kormánymegbízotti szinten legyen felelőse a folyamatoknak.

Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy

a fiatalokat az uniós bérekhez való felzárkóztatási programmal és az első diploma ingyenessé tételével szeretnék itthon tartani,

de szükség lenne egy olyan otthonteremtési támogatásra is, amelyet nem csak a "NER fiataljai" tudnak igénybe venni. Hozzátette, csak akkor tudnak megfelelő válaszokat adni, ha ismerik a kivándorlók élethelyzetét.

Bihal Dávid, az MSZP országos elnökségének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint további 250 ezer fiatal tervezi, hogy elhagyja az országot, és hiába szólították fel a kormányt arra, hogy cselekedjen, nem tettek semmit.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×