eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tűzoltók egy soroksári ezer négyzetméter alapterületű, ötszintes raktárépületnél, amely kigyulladt 2018. március 7-én.
Nyitókép: Mihádák Zoltán

Halmozódnak a túlórák a tűzoltóknál

Jelentős mennyiségű túlórát halmoztak fel a tűzoltók a munkaerőhiány miatt: 2018 első félévében 145 601 többlet órát töltöttek munkával. Jövőre azonban már nem jár pénz a túlóráért.

A jövő évi központi költségvetés a hivatásos állomány túlszolgálatának pénzbeli megváltásával összefüggő kiadásokra 2 milliárd 786,1 millió forintot irányoz elő, noha a szolgálati törvény jelenlegi formájában erre ilyen mértékben nem lenne szükség, mert

csak a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományánál marad meg a pénzbeli megváltás lehetősége.

– írja a Lánglovagok.hu.

A szolgálati törvény szerint ugyanis 2019. első napjától a túlszolgálat pénzben nem, csak szabadidőben váltható meg úgy a tűzoltóknál, mint a rendőröknél és büntetés-végrehajtási dolgozóknál.

Antalfi Zsolt, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke a portálnak elmondta: az adatokból látszik, hogy a tűzoltóságok tekintetében is jelentős túlóra generálódik, ráadásul az elmúlt időszakban nem volt nagy létszámigényű berendelés, például árvíz. Annak ellenére is sok túlóra keletkezett, hogy szinte mindenhol minimumlétszám van, és nagyobb laktanyákban nem ritka a kettő, három készenléti szer párhuzamosítása sem.

Sok a pályaelhagyó

A társelnök a tűzoltói hivatás erkölcsi és anyagi presztízsveszteségére is felhívta a figyelmet.

A probléma akár több tíz éves szakmai múlttal rendelkező kollégákat is a civil életpályára terel, óriási tudás- és tapasztalatvesztést okozva a tűzoltó társadalomnak.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy hete nem reagált a portál azon kérdésére, miszerint milyen következményekkel járna a katasztrófavédelemnél, ha a szolgálati törvényben jelenlegi formában maradna hatályban a túlszolgálat szabályozása.

Harangozó Tamás (MSZP) írásbeli kérdésére a belügyminiszter elárulta, az idei év első félévében hány óra túlszolgálat keletkezett a katasztrófavédelemnél. A Pintér Sándor által szolgáltatott adatok szerint

  • 2018-ban június végéig 145 601 túlóra keletkezett.
  • A munkaadói járulékkal és a szociális hozzájárulási adóval ennek pénzbeli megváltása 175 153 710 forintot tett ki.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×