INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

tűzoltók

belügyminiszter

szakszervezet

katasztrófavédelem

túlóra

szabadság

Tűzoltók egy soroksári ezer négyzetméter alapterületű, ötszintes raktárépületnél, amely kigyulladt 2018. március 7-én.

Halmozódnak a túlórák a tűzoltóknál

Infostart

Jelentős mennyiségű túlórát halmoztak fel a tűzoltók a munkaerőhiány miatt: 2018 első félévében 145 601 többlet órát töltöttek munkával. Jövőre azonban már nem jár pénz a túlóráért.

A jövő évi központi költségvetés a hivatásos állomány túlszolgálatának pénzbeli megváltásával összefüggő kiadásokra 2 milliárd 786,1 millió forintot irányoz elő, noha a szolgálati törvény jelenlegi formájában erre ilyen mértékben nem lenne szükség, mert

csak a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományánál marad meg a pénzbeli megváltás lehetősége.

– írja a Lánglovagok.hu.

A szolgálati törvény szerint ugyanis 2019. első napjától a túlszolgálat pénzben nem, csak szabadidőben váltható meg úgy a tűzoltóknál, mint a rendőröknél és büntetés-végrehajtási dolgozóknál.

Antalfi Zsolt, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke a portálnak elmondta: az adatokból látszik, hogy a tűzoltóságok tekintetében is jelentős túlóra generálódik, ráadásul az elmúlt időszakban nem volt nagy létszámigényű berendelés, például árvíz. Annak ellenére is sok túlóra keletkezett, hogy szinte mindenhol minimumlétszám van, és nagyobb laktanyákban nem ritka a kettő, három készenléti szer párhuzamosítása sem.

Sok a pályaelhagyó

A társelnök a tűzoltói hivatás erkölcsi és anyagi presztízsveszteségére is felhívta a figyelmet.

A probléma akár több tíz éves szakmai múlttal rendelkező kollégákat is a civil életpályára terel, óriási tudás- és tapasztalatvesztést okozva a tűzoltó társadalomnak.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy hete nem reagált a portál azon kérdésére, miszerint milyen következményekkel járna a katasztrófavédelemnél, ha a szolgálati törvényben jelenlegi formában maradna hatályban a túlszolgálat szabályozása.

Harangozó Tamás (MSZP) írásbeli kérdésére a belügyminiszter elárulta, az idei év első félévében hány óra túlszolgálat keletkezett a katasztrófavédelemnél. A Pintér Sándor által szolgáltatott adatok szerint

  • 2018-ban június végéig 145 601 túlóra keletkezett.
  • A munkaadói járulékkal és a szociális hozzájárulási adóval ennek pénzbeli megváltása 175 153 710 forintot tett ki.

Nyitókép: Mihádák Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018