eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Barcelona, 2017. augusztus 10.Utasok várakoznak a barcelonai  El Prat repülőtéren 2017. augusztus 10-én, a biztonsági ellenőrzésért felelős dolgozók részleges munkabeszüntetése idején. (MTI/EPA/Quique Garcia)
Nyitókép: MTI/EPA/Quique Garcia

Extra utasbiztosítások a görög erdőtüzek apropóján

A Görögországba készülő turistáknak nem kell extra utasbiztosítást kötniük az erdőtüzek miatt, sok más esetben azonban vagy feláras az utasbiztosítás, vagy nem is lehetséges kötni - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A tragikus görög helyzet miatt vélhetően sokan átgondolják a nyári úti céljukat, és azt is, hogyha mégis elutaznak, akkor extrém esetben a biztosításuk elegendő védelmet nyújt-e számukra.

A biztosítóknak ma már óriási választéka van, több tucat társaság kínálja a termékeit, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. De mi a helyzet akkor, ha valaki például extrém sportot űz az utazás alatt, vagy cápákkal úszik? És mi van akkor, ha épp terrorcselekményt hajtanak végre ott, ahol nyaral, vagy esetleg erdőtűz pusztít?

Utazásra nem ajánlott országok

Azokra a helyekre, amelyeket a Külügyminisztérium nem ajánl, mert veszélyesnek minősülnek - mondjuk terrorveszély miatt - általában nem érvényes az utasbiztosítás

- mondta az InfoRádiónak a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. "Speciális esetekben elképzelhető, hogy találunk olyan biztosítót, amely hajlandó vállalni a kockázatot, de ezt egyénileg előzetesen kell tisztázni, általában nem fér be az általános keretekbe" - tette hozzá Lambert Gábor.

Ha Görögországba mennénk

Ha valaki olyan helyre utazik ahol erdőtűz tombol, vagy árvíz fenyeget, kérhet ajánlatot biztosítóktól, de nem biztos, hogy fog kapni biztosítást, vagy ha igen, akkor drágán. A szakember hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a mostani görögországi erdőtűz nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen sikerült megállítani a tűz terjedését.

Egy esetleges későbbi erdőtűz is előre nem látható, váratlan eseménynek minősül, tehát fedezi a biztosítás.

Extra utasbiztosítások, akár búvárkodásra is

A biztosítók minden extrém, a szokványostól eltérő tevékenységre felárat kérhetnek. Érdemes ennek szellemében az utazás előtt végiggondolni, mit is akarunk a szabadságunk alatt csinálni, és ehhez válasszuk meg a biztosításunkat.

Lambert Gábor példaként említette, hogy

síelésnél 900 forint körül van egy napra a biztosítás, míg az extrém sportoknál ez felmehet napi 1300-1400 forintra.

"Ezen belül is lehet variálni, hogy milyen ellátási szintet választunk meg, hogy milyen fedezetet akarunk a biztosításunk mellé. Ezt érdemes mindig előre átgondolni, mert sokszor csalódhatunk, hogy egy olcsóbb biztosítást vettünk és valami olyan kár vagy baleset ér minket, amit a biztosításunk csak a meghatározott összeghatárig fedez" - tanácsolta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×