eur:
395.28
usd:
372.26
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Mati, 2018. július 24.Kiégett autóroncsok, miután az Athén térségében pusztító bozóttűz felperzselte a fővárostól keletre fekvő Matit 2018. július 24-én. A térségben pusztító erdőtűz következtében legkevesebb ötven ember életét vesztette. (MTI/EPA/Pantelisz Szaitasz)
Nyitókép: MTI/EPA/Pantelisz Szaitasz

Bibliai csapás a görög tengerparton - megrázó képek

Már hatvan fölé emelkedett a görögországi erdőtüzek áldozatainak száma. A konzuli szolgálat figyelmeztetést adott ki a magyar turistáknak.

Újabb holttestekre bukkantak a tengerparton lévő Mati városában, így már legkevesebb hatvan halottja van a hétfő óta tomboló erdőtüzeknek Görögországban. Többen a tenger felé próbáltak menekülni, de a tűz fogságába kerültek. Egyelőre több mint 150 sérültről tudnak. Attika egész területére rendkívüli állapotot hirdettek.

Több mint hatszáz tűzoltó háromszáz járművel vesz részt a lángok megfékezésében.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki.

Több mint 700 embert menekített ki a partiőrség, de még mindig családok tucatjai várják, hogy ők is sorra kerüljenek. Sokan úszva, vagy kis halászhajókon próbáltak elmenekülni a tűz elől – közölte a Euronews.

Azokon a településeken, amelyeken a tűz még nem zárta el az utakat, buszokkal evakuálják a lakosságot.

Panosz Szkurletisz belügyminiszter nemzeti tragédiának és bibliai csapásnak nevezte az eseményeket.

Segítenek

Görögország segítséget kért uniós országoktól a helyzet kezeléséhez, Ciprus és Spanyolország fel is ajánlotta ezt. Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratot küldött, részvétét nyilvánítva az erdőtüzek okozta halálesetek miatt és egyben felajánlotta, hogy Moszkva minden szükséges segítséget megad Athénnak a természeti katasztrófa következményeinek elhárításához.

A horvát védelmi minisztérium közölte, hogy kész küldeni két tűzoltórepülőt. Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöke együttérzését fejezte ki és szintén két tűzoltórepülőt ajánlott fel.

Az izraeli külügyminisztérium szintén tudatta, hogy kész bekapcsolódni az oltásba, és emellett orvosi segítséget is felajánlott az erdőtüzek sérültjeinek kezelésében.

Nincs magyar áldozat

A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint magyar áldozatról nem tudni. A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Azt írták, a tárca megrendüléssel értesült a Görögországban, Athén környékén tomboló erdőtüzekről. A KKM őszinte együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×