INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

görögország

szárazság

erdőtűz

eltűnt

halálos áldozat

Tovább pusztít az erdőtűz Görögországban, több embert eltűntként tartanak nyilván

Tovább pusztít az erdőtűz Görögországban, több embert eltűntként tartanak nyilván

Infostart / MTI

Nyolcvanra emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma szerdán, számos embert még eltűntként tartanak nyilván - közölte a görög tűzoltóság. A helyi hatóságok elmondták, hogy a Geraneia hegyet leszámítva mindenhol sikerült megfékezni a lángok terjedését. A magyar Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő információkkal segít.

Illetékesek arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik.

Az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő, teljesen felperzselt Mati környékét mentőcsapatok fésülték át szerdán, mintegy 40 eltűnt után kutatva. A görög médiát és a közösségi oldalakat elárasztották az eltűntek fényképei (többek között ezen a honlapon is gyűjtik a képeket).

Továbbra sem tudni, mi okozhatta a tüzet, amely viharos széllökésekkel párosulva villámsebességgel emésztette fel a fenyőerdővel körbevett települést. Egyes nyilatkozatok szerint szándékos gyújtogatás állhat a háttérben: a gyújtogatók elhagyott otthonokat kereshettek kifosztás céljából.

Összeölelkezett halottak

"Menekülésre gondolni sem lehetett, két perc alatt lángokban állt a házam" - mondta Eliasz Pszinakisz, Marathon polgármestere a görög Szkai tévécsatornának.

A Euronews számolt be arról, hogy huszonhat halottat találtak egymás mellett, gyermekeket, felnőtteket, ahogy egymást átölelve fekszenek a fűben. Mindannyian meghaltak a lángokban. Egy szemtanú elmondta: "amikor láttuk, hogy nincs kiút, hátrahagytuk az autót és hároméves gyerekünkkel a karunkban a tenger felé kezdtünk szaladni. Szerencsénk volt, épphogy elértük a vizet, mielőtt a lángok utolértek volna bennünket. Az a huszonhat ember is a tenger felé igyekezhetett, de ők valószínűleg nem jártak olyan szerencsével, mint mi, és még a mezőn érte őket utol a tűzvész".

Az Athéntól északkeletre található területen több mint 280 tűzoltó dolgozik továbbra is a lángok maradéktalan eloltásán. További 200 társuk a fővárostól nyugatra pusztító tüzek megfékezésével van elfoglalva, munkájukat helikopterek segítik.

Ebben a térségben a hatóságok három kolostort és egy nyári tábort is evakuáltak, hogy megelőzzék a nagyobb bajt. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a történtek miatt.

Görögországban gyakoriak a bozóttüzek a nyári hónapokban, a jelenlegi katasztrófa váratlan gyorsasága azonban megdöbbentette a görög lakosságot. Egy helyi napilap bibliai utalással Armageddonnak nevezte a pusztítást. Ambrosziosz kalávritai püspök vitriolos bejegyzésében azt írta: isten haragja azért sújtott le az országra, mert Ciprasz megrögzött ateista. Az egyház elhatárolta magát a püspök véleményétől.

Számos állam ajánlott fel segítséget Görögországnak, köztük Ciprus, Németország, Horvátország, Törökország, Spanyolország, Olaszország és Oroszország. Románia két repülőgépet és a védelmi minisztérium 20 munkatársát küldte a térségbe.

Nyitókép: Facebook / Alkis Konstantinidis
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018