eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Negyedével kevesebb pénzt kap Magyarország - a nap hírei

Várhatóan negyedével csökkennek a Magyarországnak szánt uniós támogatások 2021-től. Módosította a választási szabályokat a parlament. Az amerikai elnök szerint Oroszország tetteinek nem volt befolyásuk a 2016-os amerikai elnökválasztásra. A nap legfontosabb hírei július 17-én.

Várhatóan negyedével csökkennek a Magyarországnak szánt uniós támogatások 2021-től. Az Európai Bizottság illetékes főigazgatója közölte: az elképzelések szerint Magyarországnak 17,9 milliárd euró kohéziós támogatást irányoz elő az Európai Bizottság a 2021 és 27 közötti időszakra. Marc Lemaître elmondta: a Bizottság azt szeretné elérni, hogy egyszerűsítsék az uniós pénzekhez való hozzáférést.

Elfogadta a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot az Országgyűlés. A csomag 42 jogszabályt módosít. Augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg a törvény. A jogszabály az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz utalja a szakképzést, a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását pedig a tárca költségvetési fejezetébe helyezi át.

Megadta előzetes hozzájárulását az egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához a Költségvetési Tanács. A testület megállapította, hogy az Országgyűlés által elfogadott előirányzat-változtatások azonos összeggel növelik a bevételi és a kiadási főösszeget. Így a módosításokkal nem változik a hiány.

Változnak az átjelentkezés és a levélben szavazás szabályai, és szigorúbb előírások vonatkoznak a kampánytámogatás visszafizetésére is. Egyebek mellett ezt tartalmazza az egyes választásokkal összefüggő törvények módosítása, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés.

Minden eddiginél több pénzt fordít a magyar családokra jövőre a kormány - mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte, hogy 2019-ben mintegy 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ez a duplája a 2010-es összegnek.

Nyílt levélben kérte az országgyűlési képviselőket a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy ne szavazzák meg a cafeteria adóztatásának tervezett változtatását. Kordás László, az érdekképviselet elnöke közölte: szeretnék meggyőzni a pénteki végszavazás előtt a döntéshozókat, hogy ne vegyenek részt a nettó jövedelmek csökkentésében.

Társadalmi vita indult a Jobbikból kivált politikusok által létrehozott Mi Hazánk Mozgalom alapító nyilatkozatáról.A párt egyebek mellett arról kérdezi az embereket, szeretnék-e, hogy új alaptörvény lépjen a mostani helyébe, népszavazás döntsön az ország uniós tagságáról, az elítélt politikusokat dupla büntetéssel, vagyonelkobzással sújtsák, a mentelmi jog pedig szűnjön meg.

Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői, ami reményeik szerint ellensúlyozza az amerikai elnök protekcionista kereskedelempolitikáját. Japán az Európai Unió 6. legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a 3. legfontosabb célpontja az Európai Unió.

Elkezdődött Macedónia uniós csatlakozásának előkészítése, a hivatalos tárgyalások jövő júniusban indulhatnak. A nyugat-balkáni ország 2005 óta az Európai Unió tagjelöltje, ám Görögország a névvita lezárásáig akadályozta északi szomszédja euroatlanti integrációját.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Oroszországnak vállalnia a felelősségét a maláj utasszállító lelövésében játszott szerepéért. Federica Mogherini a tragédia negyedik évfordulóján felszólította Moszkvát, hogy teljes mértékben működjön együtt a felelősök elszámoltathatóságáért.

Az amerikai elnök szerint Oroszország tetteinek nem volt befolyásuk a 2016-os amerikai elnökválasztásra. Donald Trump washingtoni kongresszusi törvényhozókkal folytatott megbeszélésén ugyanakkor hangsúlyozta: elfogadja az amerikai hírszerző ügynökségek megállapításait, amelyek szerint Moszkva beavatkozott a két évvel ezelőtti elnökválasztási folyamatba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×