eur:
368.88
usd:
344.69
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert

Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke - a nap hírei

Jövő héten szavaz az alaptörvény módosításáról és az úgynevezett Stop Soros csomagról az Országgyűlés. Megválasztotta Tóth Bertalant az MSZP elnökének az ellenzéki párt tisztújító kongresszusa. A végrehajtások felfüggesztését sürgeti az LMP a devizalapú hitelszerződések esetében. A nap legfontosabb hírei június 17-én.

Jövő héten szavaz az alaptörvény módosításáról és a Stop Soros csomagról az Országgyűlés. A Ház hétfőn értékelheti az alaptörvény-módosításhoz, valamint a jogellenes bevándorlással összefüggő előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokat.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget, így a közigazgatási bíráskodás tervezett szervezeti önállósága sem. Handó Tünde a Kossuth Rádióban azt mondta: 1949-ben szüntették meg Magyarországon a felsőszintű közigazgatási bíráskodást, így most gyakorlatilag a hagyományokhoz térünk vissza, és a kérdés 1990 óta napirenden van.

Az állam feladata, hogy elősegítse a család és munka közti egyensúly kialakítását - mondta a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár az apák napja alkalmából. Beneda Attila beszélt arról a kezdeményezésről, amelynek lényege, hogy az apák hétfőn bevihessék gyermekeiket a munkahelyükre, hogy a gyerekek megismerhessék édesapjuk munkáját.

A MSZP új elnöke szerint pártjának a kormányváltás motorjává kell válnia azzal, hogy kérlelhetetlen bírálója a mostani hatalomnak és valódi megoldásokat kínál az emberek problémáira. Megválasztása után Tóth Bertalan kijelentette: olyan MSZP-t akar, amely hisz a szolidaritásban, az igazságosságban, az esélyegyenlőségben és az egységesülő nemzetben.

Az LMP szerint fel kell függeszteni a végrehajtásokat a devizalapú hitelszerződések esetében. Csárdi Antal, az ellenzéki párt képviselője elmondta: pártja jogszabállyal biztosítaná, hogy fizetési meghagyásokat csak bíróságok adhassanak ki, a hitelintézetek ne adhassák át behajtó cégeknek az adósságokat. A javaslat a forintosítás újraszámolását is előírná.

A nemzet ügyének továbbvitelére akarja kényszeríteni a Fideszt a jövő szombaton zászlót bontó Mi Hazánk mozgalom - jelentette ki Pongrátz András, az 56-os szabadságharcos Pongrátz Gergely testvére. Novák Előd korábbi jobbikos politikus a követeléseik között említette az állambiztonsági múltra, így az ügynöklistára 2060-ig kimondott titkosítás feloldását, a kommunista vezetők elszámoltatását és kitiltásukat a közéletből, valamint a kommunista luxusnyugdíjak megvonását.

A migrációs válságban érintett uniós országok minicsúcstalálkozóját tervezi a két hét múlva esedékes uniós csúcs előtt a német kancellár - jelentette a Bild. A német lap szerint Angela Merkel európai megoldást szorgalmaz a migrációs válságra, de a kormányzó konzervatív Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártjából származó Horst Seehofer belügyminiszter szigorú nemzeti intézkedéseket tervez, ami feszültséget okoz a két párt között.

Aláírta a névvita rendezéséről szóló megállapodást Görögország és Macedónia. A volt jugoszláv köztársaságot ezentúl Észak-Macedóniának hívják. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy Macedónia elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi tagjai közé a nyugat-balkáni államot.

Csehországban kifogásolt emelt a szociáldemokraták külügyminiszter-jelöltje ellen az államfő. Miloš Zeman azt kéri Miroslav Pochétől, hogy fontolja meg visszalépését. Az elnök azért elégedetlen az európai parlamenti képviselővel, mert korábban nyíltan támogatta a bevándorlást, ami ellentétes az államfői hivatal, illetve a prágai kabinet irányvonalával.

Az Egyesült Államokban egy ember meghalt, húszan megsebesültek, amikor lövöldözés, majd dulakodás volt egy éjszakai fesztiválon. A New Jersey államban lévő Trentonban két férfi kezdett lövöldözni. Egyiküket megölték, a másik gyanúsított őrizetbe került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×