eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a 180 perc című műsorban 2017. december 22-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Orbán Viktor átfogó alkotmányrevíziót jelentett be

Ősszel kezdődik az alaptörvény átfogó felülvizsgálata - közölte rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő szerint a jövő évi a biztonságos növekedés büdzséje.

Masszív és földrengésbiztos költségvetést tervez jövőre a kormány – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök szerint a büdzsé a biztonságos növekedés büdzséje, amellyel a kibontakozó válság viharaitól meg tudják védeni az országot.

A 2019-re tervezett 1,8 százalékos hiánycél azt mutatja, hogy többet költünk, mint amennyi pénzünk van, de ez a költségvetés a működését tekintve nullás: az állam a működésére annyit költ, amennyit megkeres – közölte a kormányfő. Hozzátette: a hiányt a beruházások hozzák létre, ám az a filozófia, hogy ezekkel jól járunk később.

Magyarországot a világgazdaság változása jobban érinti, mint egy olyan országot, amelynek nagyobb a belső piaca – emelte ki Orbán Viktor, aki szerint szerint a kibontakozó gazdasági válságnak több jele van.

  • Az olcsó pénz korszaka változóban van, megindult a kamatemelések folyamata.
  • Mindenhol magasabb az eladósodottság, mint 2008-as válság idején volt, és ha jön a drága pénz időszaka, akkor könnyen bajba lehet kerülni.
  • Kereskedelmi háború bontakozik ki az Európai Unió és az Egyesült Államok között, ami Magyarországot is kedvezőtlenül érinti.

Vihar még nincs, de felhők vannak az égen, és ha ezek szerencsétlenül rendeződnek, abból lehet válság – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint megfontoltan lehet költségvetést alkotni, és éppen azért emelték az országvédelmi tartalékot, hogyha baj van, akkor az esernyőt ki lehessen nyitni.

Beszélt arról is, hogy a nemzetközi válságjelenségek nem térítik el a kormányt a céljaitól, vagyis továbbra is fontos lesz és megvalósul a biztonság megteremtése és megóvása, a növekedés, a gyermeket nevelő családok támogatása és a munkanélküliség csökkentése.

A kormányfő kiemelte azt is, hogy

„megjelentek a kemény fiúk” az európai politikában.

Mi úri gyerekek és zsúrfiúk vagyunk az olaszokhoz és az osztrákokhoz képest – tette hozzá.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a Stop Soros csomag részeként egy alkotmánymódosítás és egy Btk.-módosítás szerepel a parlament előtt, amelyben kimondják, hogy idegen népesség Magyarországra telepítése tilos, ahogy az illegális bevándorlás támogatása, szervezése is. Az alaptörvényben végeznek módosításokat a magánélet védelmére és a közigazgatási bíróságok felállítására is – tette hozzá.

Bejelentette azt is, hogy ősszel átfogó alkotmányrevízió kezdődik.

Az akár egy-másfél évig tartó folyamat során megvizsgálják, hogy mi vált be a 2011-ben elfogadott alaptörvény rendelkezéseiből, mi válhatott volna be, és hol maradtak szabályozási rések.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×