eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

300 magyar fiatal utazhat ingyen egész Európában – a nap hírei

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot és Romániát. Tovább drágul az üzemanyag pénteken. Elárulta céljait a leendő országos rendőrfőkapitány. Szigorúbb szabályok mellett indul az osztálykirándulások szezonja. Elérhető az Európai Bizottság Fedezd fel Európát nevű honlapja.

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot és Romániát, amiért a két ország tartósan megsérti a középtávú költségvetési hiánycélhoz való közeledés szabályát. A testület közölte: Magyarország és Románia jelentősen eltér a 2017-es középtávú költségvetési hiánycél korrekciós pályájától, és az ügyben a legutóbbi jelentés óta nem történt előrelépés.

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának működésére. A javasolt módosítások hatékonyabb eszközöket adnának az OLAF-nak a közigazgatási vizsgálatok lefolytatására.

Tovább drágul az üzemanyag pénteken. A 95-ös benzin és a gázolaj árát is 6 forinttal emeli a Mol. Így a benzin literenkénti átlagára 398 forintra nő, a dízelé pedig 408 forintra emelkedik.

Naperőművet adott át Csepregen a köztársasági elnök. Áder János az eseményen hangsúlyozta: Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra. Az államfő szerint szükség van a megújuló energiák termelésének fejlesztésére, de elkerülhetetlen az atomenergia-kapacitás bővítése, Paks 2. megépítése is.

A közbiztonság kiegyensúlyozását nevezte céljának országos rendőrfőkapitány-jelölti meghallgatásán Balogh János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. A vezérőrnagy kiemelte: szakmailag jó helyzetben lévő, jó társadalmi megítélésű rendőrséget vehet át. Azt mondta, személyi és szerkezeti változtatásokra sem készül, ugyanakkor a létszám növelését szükségesnek tartja. A főkapitány-jelölt nem támogatja az önkormányzati rendőrség létrehozását.

Börtönben marad a skálás gyilkos. A bíróság másod fokon úgy döntött, hogy mégsem helyezhető szabadlábra Bene László, aki részt vett a Skála áruház pénzszállítójának kirablásában és három embert meggyilkolt 26 évvel ezelőtt. Első fokon úgy döntött a bíróság, hogy a férfi szabadulhat, most a Szegedi Törvényszék változtatta meg a határozatot.

Kezdődik az osztálykirándulások időszaka, de az idei évtől már szigorúbb szabályok szerint lehet iskolai buszos utakat szervezni - hívta föl a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a legfontosabb változások között említette, hogy az óvodák, iskolák csak olyan társasággal köthetnek szerződést, amely 13 évesnél fiatalabb autóbusszal vállalja a diákokat szállítását, valamint a cégnek garantálnia kell, hogy a sofőr nem szenved alvászavarban. Az iskolai kirándulások szervezése továbbra is az oktatási intézmény hatáskörében marad, azonban az adott fenntartó felelős a jogszabályok betartatásáért.

Már elérhető az Európai Bizottság Fedezd fel Európát című honlapja, amelyen keresztül a 18 éves fiatalok pályázhatnak az ingyenes InterRail programra. A pályázatokat június 12-től lehet feltölteni a weboldalra, a végső határidő július 26-a. A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik uniós állampolgárok, valamint 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek. Idén csaknem háromszáz magyar fiatal élhet majd a lehetőséggel, és juthat hozzá az egy hónapra szóló ingyenes vonatbérlethez.

Kormányalakítási megbízást kapott Olaszországban Giuseppe Conte. Sergio Mattarella olasz államfő felkérte az új olasz kormány megalakítására az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga miniszterelnök-jelöltjét. Az 54 éves Giuseppe Conte jogászprofesszor, korábban több csődbe jutott olasz nagyvállalkozás jogi tanácsadójaként dolgozott válságkezelőként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×